FENOMEN

Največja superluna v zadnjih 70 letih

Sonči Nered-Čebešek
13. 11. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Le nekaj ur nas še loči od pravega nebesnega fenomena. Super polna luna, ki se bo na nebu pojavila 14. novembra, bo tokrat najbliže planetu od 26. januarja 1948.

dk

Za tiste, ki ste zamudili oktobrsko superluno: zdaj imate novo priložnost! S pogledom v nebo boste prihodnji ponedeljek lahko prav vse nadoknadili, saj bomo priča pravemu fenomenu. Mesec bo videti za približno štirinajst odstotkov večji kot običajno, njegov sijaj pa za okoli trideset odstotkov močnejši.

In še en razlog, zakaj se je 14. novembra res vredno ozreti v nebo: prihodnjič se nam bo mesec tako približal šele leta 2034.

Kaj je superluna?

Ameriška vesoljska agencija Nasa najbolj preprosto opiše, zakaj pride do pojava polne lune. »Velikost polne lune variira zaradi ovalne oblike orbite, po kateri se Luna giblje okrog Zemlje. Orbita je elipsa, pri kateri je najbližja točka (perigej ali prizemlje) približno 48.280 kilometrov bližje kot najbolj oddaljena točka (apogej ali odzemlje). Ko se Sonce, Mesec in Zemlja poravnajo v tem perigeju, se nam Mesec pač zdi večji in bolj svetal, zato je dobil ime – supermesec,« razlagajo strokovnjaki.

Superlune in meteorski dež

Ne le pred zimsko superluno, o tem pojavu je že vse leto veliko govora, saj nas je nebo razveselilo kar s tremi superlunami. Poleg oktobrske in novembrske nas ena čaka še 14. decembra. Ta jo bo opazovalcem vesolja zagodla na poseben način, saj bo zmanjšala vidnost meteorskega dežja Geminida, ki je napovedan za isti datum.

Bo pa meteorski dež v vsem svojem sijaju zablestel 11. novembra, ko prihaja pod imenom Taurida. Strokovnjaki napovedujejo, da bo šlo tudi v tem primeru za mali vesoljski fenomen, saj bo mogoče videti od 10 do 15 padajočih zvezd na uro.

Seveda pri opazovanju neba vedno velja, da opisane pojave v vsej njihovi veličini lahko opazujemo le, če smo oddaljeni od močnih izvorov svetlobe. V velikih mestih si tega užitka pač ne moremo privoščiti.