Vsestranska jajca

Bolj zdrava, kot si mislite

zf
30. 10. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Jajca veljajo za dostopno, poceni in praktično živilo, ki ima ogromno vitaminov in drugih hranil, možnosti priprave in uporabe v gospodinjstvu pa so zelo raznolike.

Profimedia
Jajca imajo simbolni pomen življenja in rodovitnosti.

Če uživamo jajca, telesu postrežemo s skoraj neverjetnim naborom različnih vitaminov in drugih hranil, ki so koristna našim očem, jetrom, možganom in srcu. Tudi mit, da so jajca holesterolna bomba, smo že zdavnaj ovrgli. V preteklosti so imela jajca simbolni pomen življenja in rodovitnosti, že od začetkov civilizacije pa veljajo za eno izmed najpopolnejših živil na svetu, ki je ob tem še vsestransko uporabno.

Ali ste vedeli?

Znanstvena študija je pokazala, da so ženske, ki uživajo vsaj šest jajc na teden, manj izpostavljene možnosti nastanka rakavega obolenja dojk, in sicer za nepričakovanih 44 odstotkov! 

Kdaj tvegamo okužbo s salmonelo

Zaradi odmevnosti dogodka pred nekaj dnevi, ko so s salmonelo okužena jajca iz Poljske izvozili v sedem evropskih držav, petletnik iz Hrvaške pa je po zaužitju jajc celo umrl, smo raziskali možnost okužbe s to bakterijo. Strokovnjaki ne priporočajo uživanja surovih jajc, sploh tistih, katerih izvora ne poznamo. Sicer pa so ugotovili, da je možnost pojava salmonele pri jajcih proste in pašne reje skoraj nična. Bakterija je prisotna le pri bolnih kokoših, ki so navadno v zaprtih in temnih prostorih. Sicer se salmonela, statistično gledano, pojavi v enem izmed 7000 jajc. Do okužbe s salmonelo pride načeloma zaradi nezadostne toplotne obdelave; temperatura pri pripravi jajc ali piščančjega mesa naj tako doseže vsaj 70 stopinj Celzija, saj pri tej temperaturi bakterijo uničimo.

Zakaj je dobro uživati jajca

Če jajca kupujete, se izogibajte tistim iz baterijske reje. Ta so po kakovosti najslabša.

1. Krepijo imunski sistem. Zaradi vsebnosti beljakovin in karotina telo ščitijo pred prostimi radikali.

2. Pripomorejo k zdravju kože. Ob uživanju jajc bo vaša koža bolj zdrava in sijoča, lasje bodo ohranili lesk, gostejši bodo in rasli bodo hitreje, podobno se bo zgodilo z nohti.

3. So hrana za možgane. Jajca zaradi vsebnosti lecitina, ta vsebuje holin, blagodejno vplivajo na delovanje možganov, kar se kaže z znatno izboljšanim kratkoročnim spominom.

4. Izboljšujejo vid. Zaradi vsebnosti vitamina A ter antioksidantov luteina in zeaksantina je uživanje jajc pomembno za zdravje oči.

5. Izboljšujejo zdravje jeter. Lecitin ščiti črevesno sluznico in jetrom pomaga pri razstrupljanju telesa.

6. Pripomorejo k zdravju kosti in zob. Vsebujejo vitamin D, ki je bistven za pravilno absorpcijo kalcija.

7. Izboljšujejo kri. Ker vsebujejo vitamin B12 in železo, pripomorejo k proizvodnji rdečih krvnih celic.