Sistem Android

Razdrobljenost, njegova največja slabost, ostaja

Marjan Kodelja
28. 8. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Android 7 oziroma Nougat je naslednja velika izdaja Googlovega telefonskega in tabličnega sistema. Prinaša nove funkcionalnosti, nekaj pomembnih izboljšav pa jih je tudi pod pokrovom.

Večini se lahko le cedijo sline, saj je težko napovedati, kdaj, če sploh, bo na voljo nadgradnja njihovih naprav.

Siceršnji največji Googlov problem, razdrobljenost različic operacijskega sistema, pa ostaja oziroma se poglablja. Nadgradnje bodo prve deležne naprave Nexus, velika večina drugih pa, ko bo in če bo za to prišel čas, nekatere starejše tudi ne. Ne zato, ker njihov hardver tega ne bi dopuščal, temveč ker izdelovalec nadgradnje iz njemu razumljivih razlogov ne pripravi. Bodimo natančnejši, večina obstoječih pametnih telefonov bo še vedno imela sistem Android 5, kar je svojevrstna škoda in razlog za slabo voljo uporabnikov. Nougat ni radikalno drugačen od prejšnje različice, prinaša pa nekaj težko pričakovanih novosti ter dodelanost, zaradi katere bo naprava za odtenek hitrejša in varnejša.

Razdeljen zaslon in večopravilnost

Za Google je največja nočna mora, da je na androidne različice 6 nadgrajenih 15 odstotkov naprav, zunaj pa je že različica 7. 

Sočasno delo z dvema (ali več) aplikacijami na zaslonu že nekaj časa poznajo uporabniki nekaterih Samsungovih izdelkov kot tudi tisti, ki so zvesti Applovim napravam. Končno se je zganil tudi Google in funkcijo vgradil v sistem, kar pomeni dvoje: boljše delovanje in več podprtih aplikacij. Sicer pa ima funkcija smisel pri tablifonih in tablicah zaradi večjih zaslonov. Zadevščina deluje dobro in brez večjih težav, a se je uporabe treba, kot pri vseh podobnih možnostih, navaditi. Teoretično omogoča tudi deljenje besedil in slik (povleci in spusti) med na zaslonu sočasno delujočimi aplikacijami, kot kaže, pa je s tem še nekaj porodnih težav. Uporabna možnost sta tudi dve okni mobilnika brskalnika Chrome, eno poleg drugega oziroma eno pod drugim, odvisno od orientacije naprave.

Uporabnejši obvestilni zaslon

Pomembnejše in hkrati opaznejše nadgradnje, rekli bi, da v pravi smeri, je bil deležen opozorilni sistem. Aplikacije imajo na voljo večji sistemski dostop do njega, kar je v praksi najopaznejše pri možnosti, da na prejeto sporočilo, ki se kajpada pojavi znotraj okna z obvestili, odgovorimo kar od tam, ne da bi bilo treba odpreti aplikacijo, ki je obvestilo »objavila«. Poleg tega so obvestila prikazana ena pod drugim in niso videti kot samostojne »kartice«, aplikacije pa lahko »svoje« tudi združujejo v eno obvestilo, ki ga je mogoče po želji podrobneje pogledati. S tem je opozorilni zaslon postal še za odtenek uporabnejši.

Druge spremembe so manj vidne, a dobrodošle

Nekatere druge izboljšave so manj opazne, a so ravno tako pomembne. Med drugim imamo večji nadzor in možnost vplivanja na količino prenesenih podatkov aplikacij, ko smo v mobilnem omrežju, spremenimo (poosebimo) lahko Googlovo tipkovnico, boljša pa je tudi podpora emotikonov, ki jih je več. Še dodatno pa je prečiščena tudi fotografska aplikacija.

Podpora navidezne resničnosti (VR) še ni vgrajena v sistema Android 7.

Izboljšave pod »havbo«

Kajpada so dodelave sistema tudi nevidne, zaradi njih naprava deluje za odtenek hitreje, igre pa so na zaslonu videti lepše. Google je hkrati tudi odpravil kritike prejšnje različice, zato je nova tudi varnejša. Dodali so na primer možnost šifriranja »datoteke« in nekatere stvari, ki so jih zahtevali poslovni uporabniki. Funkcija varčevanja z energijo, ki »ugasne« aplikacijo, ko ta ni v uporabi, deluje še za odtenek bolje, kar pomeni, da je mogoče pričakovati vsaj za odtenek daljše trajanje baterije.

Pod črto

Spremembe so dobrodošle in gredo v pravo smer. Zaradi njih je sistem funkcionalnejši, ne da bi se pri tem vizualno povečala njegova zapletenost.