Raziskovanje

VIDEO: Tako blizu Jupitra, kot še nikoli

T.L./STA
28. 8. 2016, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sonda Juno najbližje Jupitru doslej.

Reuters
Sonda Juno najbližje Jupitru doslej.

Sonda Juno ameriške vesoljske agencije Nasa se je v soboto približala Jupitru kot še nikoli prej ter začela pošiljati podatke in posnetke največjega planeta našega osončja.

Sonda Juno je letela okoli 4200 kilometrov nad vrtinčastimi oblaki planeta. Prvi podatki kažejo, da je šlo vse po načrtih.

Juno je že poslala prve podatke, vendar pa bodo ti potrebovali več dni, da dosežejo Zemljo, še veliko več časa pa bo potrebnega, da jih znanstveniki preučijo, je dejal vodja Nasine ekipe za projekt Juno Scott Bolton. "V tem trenutku dobivamo nekatere zelo zanimive podatke," je poudaril.

"To je naša prva priložnost, da resnično od blizu pogledamo kralja našega osončja in začenjamo ugotavljati, kako deluje," je dodal Bolton. Prejete fotografije naj bi prvič vključevale tudi natančnejše posnetke južnega in severnega Jupitrovega pola.

Prelet je bil prvi od 36 načrtovanih tekom misije Juno, ki naj bi se končala februarja 2018. V Jupitrovi orbiti sonda kroži od 4. julija, iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi pa so jo izstrelili 5. avgusta 2011.

Namen Nasine misije je odkriti, kaj dejansko tvori Jupiter in kako se je planet, ki naj bi nastal prvi po Soncu, razvijal in kako so se potem razvijali ostali planeti, vključno z Zemljo.