Družbena omrežja

Prepovedano za starejše od 21 let!

Marjan Kodelja
28. 8. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Američane imajo za polnoletne z dopolnjenim enaindvajsetim letom. Mlajšim pa je Facebook namenil aplikacijo, za katero trdijo, da je bolj »kulska« od Snapchata!

Za prijavo v omrežje Facebookov račun ni nujen, kar kaže, da gre za samostojno družbeno omrežje.

Aplikacijo Lifestage je spisal Facebookov čudežni deček, 19-letni Michael Sayman, z njo pa želi poustvariti viralnost prvih let, ko je bilo danes največje družbeno omrežje omejeno na ameriška študentska naselja.

Lifestage je družbeno omrežje, za zdaj namenjeno izključno ameriškim srednješolcem. Facebook se na vse pretege trudi tekmovati s Snapchatom, ki je med mladimi veliko bolj priljubljen. 

Za zdaj namenjena le Američanom

Starostna omejitev ni fiktivna, temveč resna. Uporabnik se prijavi z računom, ki vsebuje tudi podatek o letnici rojstva. Mladostnik, ki jo med uporabo preseže, lahko od takrat naprej le pogleda svoj profil, ne more pa več komunicirati z drugimi uporabniki. Ni pa popolnoma jasno, kako bodo v resnici preprečili različne trike in laganje o starosti. Sicer je ideja avtorja oblikovati skupine uporabnikov, ki obiskujejo ameriške srednje šole. Aplikacija namreč zahteva od uporabnika, da določi svojo šolo, drugih uporabnikov iz te pa ne vidi in se z njimi ne more pogovarjati, dokler vseh skupaj ni več kot dvajset.

Kot nekakšen videodnevnik

Facebook je obseden s priljubljenostjo Snapchata med mladimi, in ker, kot kaže, tega ne more kupiti, išče načine, kako ga preseči. Podobno kot je Google pred leti s svojim omrežjem želel preseči Facebook, a mu ni uspelo. Lifestage je pravzaprav nekakšen videodnevnik, a namesto da bi uporabnik o vsem, kar se mu je pripetilo, pisal, posname in objavi krajše videe, ki jih omrežje združi v uporabnikov videoprofil, ki ga lahko gledajo drugi. Kajpada v upanju, da bo tem njegova družbena skupina podelila pričakovano priznanje.