Runcible

Kot stara dobra žepna ura

Marjan Kodelja
27. 8. 2016, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Runcible dokazuje, da je lahko mobilna naprava tudi drugačna. Zgleduje se po stari šoli, po lepih okroglih in dostikrat tudi dragocenih merilcih časa, ki so jih »stari« nosili v žepih telovnikov.

Vodilo razvoja te naprave sta bila eleganca in stil, ne toliko zmogljivost elektronike, ki je na ravni poceni pametnih telefonov.

A ne gre za pametno uro. Je križanec med to in pametnim telefonom ter popolnoma samostojna naprava. Na prefinjen način namreč združuje oboje ter dodaja eleganco in dolgoživost. Po domače povedano: z njo lahko tudi komuniciramo in smo stalno povezani v internet.

Les je (še) vedno lep

Naprava je bila najavljena že pred več kot enim letom, vendar je razvoj trajal dlje od pričakovanj.

Kajpada je naprava okrogla, ohišje pa je lahko izrezljano iz kosa lesa, kar pomeni, da je vsaj delno iz naravi prijaznih materialov. Okrogla zadevščina ima sredi hrbtišča odprtino za kamero, fotografirati torej tudi zna, celotno prednjo stran pa zaseda na dotik občutljiv zaslon. Tozadevno morebiti celo bolj spominja na zelo majhno tablico kot na običajne telefone oziroma pametne ure. Vendar je narejena, da traja, kajti elektroniko bo mogoče zavreči in jo zamenjati z novo ter ji tudi funkcijsko podaljšati življenjsko dobo. Zato tudi toliko truda, vloženega v izdelavo ohišja, in izbor klasične oblike.

Z malo sreče bo dolgo živela

Po zmogljivosti sicer ne sodi v sam vrh, prej med slabše mobilne naprave, vendar ima še enega asa v rokavu. Tako sistem BuniOS, ki temelji na operacijskem sistemu Android, le da ne zbira podatkov o uporabniku in manj teži z nepotrebnimi obvestili, kot modularna elektronika sta prostokodna. Kar pomeni, da lahko vsak program spremeni ali brklja po elektroniki, ki nadgradi napravo ali pa ji podaljša rok uporabe. To pa bi moralo tudi nekaj pomeniti. Zagotovo gre za napravo, s katero boste vsaj nekaj časa v središču pozornosti.