Za bogate

Najdražja hrana in pijača na svetu

uk
5. 8. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prav neverjetno je, kakšne cene dosegajo določene jedi in pijače. Vsaj nekatere na tem seznamu so za navadne smrtnike v glavnem nedosegljive in zanimivo vprašanje je, ali so glede na okus dejansko vredne svojega denarja.

Med najdražje jedi spadajo beli tartufi, ki na trgu dosegajo astronomske cene.

Na prvem mestu je tako imenovani jesetrov beluga kaviar. Kilogram tega kaviarja stane do 9000 evrov. Gre namreč za posebno vrsto jesetra, ki obstaja še od časa dinozavrov. Riba, iz katere dobijo kaviar, mora biti stara več kot 100 let, in ker gre za ogroženo vrsto, pomeni, da gre za izjemno redko kaviarja.

Naslednjo drago jed boste našli v New Yorku, v restavraciji Le Parker Meridien. V njej si gostje lahko privoščijo najdražjo omleto na svetu. Omleta je sestavljena iz 10 jajc, jastoga in 200 gramov kaviarja. Za omleto morajo gosti odšteti 900 evrov. Seznam seveda ne bi bil popoln brez belega tartufa, ki lahko stane tudi do 150.000 evrov za kilogram.

Med najdražje hamburgerje spada hamburger, ki ga delajo v restavraciji Fleur 5000 v Vegasu.

Med najdražjimi jedmi se je znašla tudi pica. Ustvaril jo je šef Domenico Crolla, na njej pa je med drugim jastog, mariniran v konjaku, kaviar, mariniran v šampanjcu, posebna vrsta paradižnikove omake, škotski losos, pršut in lističi zlata. Izdelana je bila samo ena in prodana na dražbi, lastnik pa je zanjo odštel 3800 evrov.

Še dražji je hamburger, ki ga delajo v restavraciji Fleur 5000 v Vegasu. Hamburger vsebuje govedino kobe, tartufe in foie gras. Zraven dobite še steklenico chateau petrusa letnik 1995, zaradi katere je hamburger tako drag. Gost mora za vse to odšteti okoli 4500 evrov.

Gostje v New Yorku lahko poskusijo najdražji kruhek oziroma pecivo (bagle) na svetu. Sestavljeno je iz tartufove sirne paste, goji jagod, želeja Riesling in zlatih lističev. Stane pa neverjetnih 900 evrov. Na seznam se je uvrstil tudi sladoled, ki ga delajo v slavni restavraciji Serendipity na Manhattnu. Narejen je iz vanilje s Tahitija, vanilje z Madagaskarja, zlatih lističev in ene izmed najbolj dragih čokolad na svetu. Porcija stane okoli 9000 evrov.

Gotovo ste uganili, da mora zdaj priti na vrsto še čokolada. Najdražji, glede na količino, so čokoladni tartufi podjetja Knipschildt. Škatla, ki tehta okoli 400 gramov, stane približno 3200 evrov. 

Drage pijače

Za 9000 evrov za kilogram lahko dobite najdražjo kavo na svetu. Gre za zrna kave, ki jih pojedo cibetovke, zrna pa izbrskajo iz njihovih iztrebkov. Ta kava naj bi bila manj grenka od tistih, ki jih ne pojedo živali. Na seznamu je seveda tudi alkohol. Najdražja steklenica ruma stane neverjetnih 51.000 evrov. Gre za steklenice belega ruma podjetja Wray & Nephew, ki so jih izdelali leta 1940. Trenutno nihče ne ve, koliko steklenic, če sploh katera, še obstaja.

Žejni gostje v Tokiu si lahko za 16.500 evrov privoščijo najdražji koktajl na svetu. Imenuje se Diamonds are Forever Martini (Martinijevi diamanti so večni), sestavlja pa ga vodka znamke Grey Goose, enokaratni diamant, martini in limeta. Gost lahko diamant obdrži.

Pivo sicer ne velja za prestižno pijačo (zmotno), toda v Londonu lahko petičneži naročijo vielle bon secours, ki stane 900 evrov. Na seznamu je tudi voda. Na Havajih stane 3,7 litra (galona) kar 2000 evrov. Voda namreč vsebuje ogromno mineralov, načrpajo pa jo približno 600 metrov pod zemljo. Menda je tako dobra, da jo nekateri redčijo z navadno vodo.