Pakiranje

V fička vse, v karavana komaj kaj

z.f.
24. 7. 2016, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

S pakiranjem so vedno težave. Moški po navadi menijo, da se te težave pogosteje pojavijo pri ženskah, češ da bi s seboj najraje vzele tudi stvari, ki jih še nikoli niso oblekle. Da boste v kovček spravili čim več, hkrati pa ga boste z lahkoto zaprli, vam ponujamo nekaj nasvetov.

profimedia
Pakiranja za dopust se lotite čim bolj organizirano in funkcionalno.

profimedia
Pomembna je tudi pravilna izbira kovčka oziroma potovalke. Nikar ne pretiravajte.

Poletje, čas dopustov. Morda le podaljšan vikend ali dopust za ves teden; pakiranje je potrebno v vsakem primeru. Po navadi velja za manj prijeten del dopusta, po drugi strani pa povzroča tisto ščemenje, ki napoveduje nove dogodivščine in avanture. In če je včasih držalo, da smo vse, kar smo na dopustu potrebovali, lahko stlačili v majhnega fička, danes žal ni tako, pa tudi če imamo karavana. So se naše potrebe tako spremenile ali le ne znamo pravilno pakirati? Presodite sami, vsekakor pa je pomembno, da si, preden se lotite pakiranja, naredite načrt in poskušate kovček pripraviti čim bolj funkcionalno.

Uporabljajte seznam

Naredite si seznam stvari, ki so nujne, in jih dodatno razporedite po dnevih ter med pakiranjem črtajte stvari, ki ste jih spravili v kovček. Seznam vam bo med drugim pomagal na koncu, saj boste tako najhitreje preverili, ali ste kaj pozabili. Vseeno ne pozabite na rezervna oblačila, ki vam bodo prišla prav, če vas na dopustu kaj preseneti. Preverite tudi vremensko napoved, ki vam lahko kovček olajša ali pa ga obteži z dodatnimi kosi.

Če se boste odpravili v gore čez vikend, ne pozabite na topla in nepremočljiva oblačila in obutev. Če pa boste teden preživeli na podeželju, vzemite lahkotna in športna oblačila in obutev. Vsekakor pa lahko brez slabe vesti doma pozabite elegantne kose oblačil, ki jih zagotovo ne boste potrebovali.

Potrebščine za osebno higieno

Prihranite tudi pri potrebščinah za osebno higieno in bodite praktični pri embalažah. Količino prilagodite številu dni potovanja. Preverite tudi, ali hotelska ponudba vključuje milo, brisače, šampon in sušilec za lase, saj lahko v tem primeru prihranite nekaj dodatnega prostora. Prav tako vam svetujemo, da čez leto zbirate reklamne testerje šamponov, gelov, krem, ki se pojavljajo v revijah in ob promocijah v lekarnah in raznih trgovinah, saj bodo ti zavzeli bistveno manj prostora kot litrske embalaže in prišli še kako prav.

Svetujemo tudi, da potrebščine spravite v plastične vrečke, ki se na vrhu zapirajo, saj če se katerikoli izdelek odpre, zavarujete oblačila pred nesrečo. Da pa do nesreče zagotovo ne bo prišlo, vam svetujemo, da plastenko s šamponom ali tekočim milom še dodatno oblepite z lepilnim trakom.

Metode zlaganja

splet
Svetujemo vam, da večino stvari zvijete v rolice, saj boste tako v kovček spravili več, oblačila pa ne bodo zmečkana.

Večina ljudi, ki veliko potuje, priporoča metodo »rolanja«. Hlače ali majice, ki so »zrolane«, bodo zavzele manj prostora in ostale nezmečkane in brez robov. Prav tako je pomembno, da začnete težja oblačila zlagati prva. Razporedite jih po dnu kovčka, nato nanje položite lažja. Začnite tudi z manj občutljivimi materiali in na vrh položite tiste, ki se najbolj mečkajo. Z nogavicami prihranite prostor in jih zložite v obutev, ki jo boste vzeli s seboj in ste jo zložili ob robove kovčka.

Manjše stvari spravite v košarico modrca ali kapo, ki bosta ob tem, da boste privarčevali prostor, poskrbela tudi za varovanje lomljivih predmetov. Ne pozabite seveda tudi na kakšno dodatno vrečko, ki lahko postane še kako priročna. Če ne prej, ko boste zaključili potovanje in pakirali za vrnitev domov, saj boste odlično ločili čiste stvari od umazanih.

Dragocene stvari

Če boste na potovanje vzeli stvari, ki imajo za vas visoko osebno vrednost ali pa so tudi drugače veliko vredne, jih raje ne pakirajte skupaj z ostalimi stvarmi. Če je mogoče, jih pospravite v osebno torbo, saj se boste tako izognili dodatnim nevšečnostim in slabi volji ob morebitni izgubi potovalnega kovčka. Nakit lahko pospravite v etui za očala, ta bo za tatove veliko manj privlačen in zanimiv. Koristil pa vam bo tudi za druge manjše stvari, slušalke ali polnilec za telefon, ki se hitro založijo ali pozabijo.