Zanimivosti

Na Cipru našli rimski antični mozaik

sta
23. 7. 2016, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V mestu Larnaka na Cipru so med deli na kanalizacijskem sistemu naleteli na rimski antični mozaik. Predhodne arheološke raziskave so pokazale, da gre za mozaik z upodobitvijo Herkulovih del.

wikipedia
Mozaik nameravajo preseliti v muzej, kjer zanj predvidevajo posebno sobo.

Za zdaj so odkopali le del mozaika, ki meri 19 metrov v dolžino in sedem v širino. Kot so po pisanju AFP sporočili s tamkajšnje službe za arheološko dediščino, mozaiki dokazujejo, da je imel antični Kition, na mestu katerega je nastala sodobna Larnaka, pomembno vlogo pri razvoju rimske kulture na Cipru.

wikipedia
Rimljani so mozaike uporabljali za okraševanje tal.

Najdbe 

V mestu so doslej našli le malo arheoloških ostankov iz obdobja rimske antike, zato je na novo odkriti mozaik še posebej pomembna priča razvoja mesta v obdobju rimske antike. Ciper je sicer bil pod nadzorom Rima od leta 31. pr. n. št. do 4. stoletja. Mozaik nameravajo preseliti v muzej, kjer zanj predvidevajo posebno sobo.

Ohranitev 

V službi za arheološko dediščino so prepričani, da je to najboljši možni način, da ga ohranijo. Mozaiki so ornamentalne ali figuralne slike, ki so izdelane iz barvnih ali steklenih ploščic. Izdelovali so jih že 3000 let pr. n. št. na Bližnjem vzhodu, od koder so jih prevzeli Rimljani, ki so z mozaiki okraševali tla. Najdemo jih tudi v bizantinski umetnosti.