Zanimivosti

Chuck Norris proti chemtrailom

Jure Aleksič/Zarja
23. 7. 2016, 22.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vsemogočna akcijska legenda ne pušča sence dvoma: iz zraka nas zaprašujejo 'nebeški kriminalci'!

Arhiv Svet24

Nedavno je po Facebooku zakrožila skrajno ljubka fotomontaža, sestavljena iz dveh delov. Na zgornji sliki se Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone in Bruce Willis možato mrščijo in družno držijo napis: »J**i se, Chuck Norris!« Na sliki spodaj vidimo Arnolda in Sylvestra, kako pošteno pretepena in prebrcana ležita na bolniški postelji in drug drugemu čestitata: »Bilo je vredno!« To, da na spodnji sliki ne vidimo tudi Brucea Willisa, lahko pomeni samo, da on zaslužene kazni ni preživel. 

Da, leta 2016 ni treba biti ravno poznavalec svetovnih trendov, da vemo, da je gromoviti bradonja po imenu Chuck Norris vsemogočen. Morda ste že slišali, da je nekoč preštel do neskončnosti, in to dvakrat? Chuck Norris zna zaloputniti vrtljiva vrata, nekoč je eksal iz pipe, pošasti pa vsak večer pred odhodom v mižale bojazljivo poškilijo v omaro, ali tam morda nanje ne preži nosilna oseba tega članka. Strahu pred pajki se reče arahnofobija, strahu pred majhnimi zaprtimi prostori klavstrofobija, strahu pred Chuckom Norrisom pa se reče zdrava pamet. Nekateri čarodeji znajo hoditi po vodi, Chuck Norris lahko plava skozi kopno. Nekoč je brcnil nekega konja v brado, in potomce tega konja danes poznamo kot žirafe. Originalni naslov filma Alien proti predatorju je bil Alien in predator proti Chucku Norrisu, a so projekt odpovedali v predprodukciji, saj so ugotovili, da nihče ne bi hotel plačati vstopnice za štirinajst sekund dolg film. Ko Chuck Norris dela sklece, v resnici ne poriva sebe navzgor, temveč poriva Zemljo navzdol. 

Londonski most v Arizoni

Imenitna vest za teoretike zarote je torej, da je ta kolos aktivnega patriotizma zdaj po vseh tistih teroristih, preprodajalcih droge in čisto generičnih barabonih našel novega nasprotnika: chemtraile! V nedavno objavljenem spletnem prispevku z naslovom »Nebeški kriminalci« se je brez sence dvoma razgalil kot goreč podpornik te zlovešče teorije, ki ima tudi pri nas rastoče število zagovornikov.

Na čem je lepobrada akcijska legenda zasidrala svoja prepričanja? V prvi polovici svojega članka citira mnenja znane in vplivne znanstvene novinarke Sarah Zielinski. Ta se je decembra jasno opredelila, da je še kako mogoče, da bela meglica, ki jo povzročajo izpusti letal, spreminja podnebni sistem našega planeta. Gospa Zielinski, ki se pri tem sklicuje na opažanje drugih kolegov z raznih vremenskih inštitutov, je sicer prepričana, da so omenjeni učinki povsem nenamerni. A Chucka Norrisa ni tako lahko pretentati. »Je izvor vsega tega res tako nenameren in nedolžen? Ali pa obstajajo nebeški kriminalci, ki nas zaprašujejo tudi z drugimi kemičnimi snovmi?« Ta zaključek je Norris podkrepil z opažanjem uslužbencev ameriške Narodne administracije za oceane in atmosfero. Ti so zbegano opazili, da so nenavadno pobeljena tudi nebesa nad nekaterimi zveznimi državami, kot je Oklahoma, ki imajo prijavljenih občutno manj letalskih preletov kot druge. 

Nadalje veliki Chuck navaja uradno vladno študijo iz leta 2003, ki je povzela, da je cepljenje populacije s pomočjo množičnega špricanja iz zraka »zelo obetaven« koncept. Študija se je pri tem opirala na konkretne izsledke s terena, saj so vlade v Rusiji in Južni Ameriki dejansko že opravile uspešne poskuse z množičnim cepljenjem populacije iz zraka, in sicer proti boleznim od ošpic do gripe. Na podlagi tega se je avtor članka Nebeški kriminalci javno vprašal: »Od te študije je minilo celih trinajst let. Mar res kdor koli misli, da je mogoče, da takih množičnih cepljenj in imunizacij v vsem tem času niso opravili po poskusnih lokacijah v Ameriki? Koliko kemičnih koktajlov so že po vsem svetu spustili iz letal v imenu zagotavljanja javnega zdravja? Sam to zelo dobro vem, saj sva z ženo Geno to videla na nebu nad najinim rančem v Teksasu! Ne glede na namen, ne glede na to, ali gre dejansko za cepljenje ali za kako drugo potuhnjeno namero … če ne verjamete, da vam o teh belih sledeh nad vašimi glavami hudimano lažejo, potem vam z veseljem prodam Londonski most v mestu Lake Havasu v Arizoni!«

»Sicer nisem Shakespeare …« 

Za dobro mero je mišičasti avtor bestsellerja Črni pas iz patriotizma navedel še študijo dr. J. Marvina Herndona. Ta multidisciplinarni znanstvenik je avgusta lani na dokaj obskurnem spletnem znanstvenem portalu objavil svojo raziskavo, ki naj bi dokazala, da chemtraili sestojijo iz nevarnega pepela, ki ga vlada trosi za spremembo podnebnih razmer. »Kaj ni zanimivo,« se ob tem sprašuje Chuck Norris, »da so to raziskavo samo dva tedna pozneje umaknili s spleta zaradi pomislekov zaradi samo dveh kemičnih tehnikalij? In s splošnim pojasnilom, da ‘uporabljeni jezik ni dovolj znanstven za znanstveno raziskavo’? Oh, kaj res? Spet je čas, da se prebudiš, Amerika! Sicer nisem Shakespeare, ampak nekaj je definitivno gnilega v deželi Danski!« 

Tu bi veljalo povedati, da so okrog umika zgoraj omenjenega članka po spletu takoj vzniknile še kar prepričljive analize »braniteljev znanosti«. Te so med drugim opozorile, da naj bi tisti »dve kemični tehnikaliji« med drugim vsebovali napačne izpeljave, ki so, »kot če bi nekdo izpeljal, da je kovanec za pet centov namesto pet gramov težak deset kil«. In prav na teh izpeljavah počiva večji del Herndonovih osnovnih tez. 

Česa ni omenil

Če vse v Chuckovem članku strnjene dokaze seštejemo, nas lahko pri srcu kvečjemu nekako čudno požgečka, da je vse skupaj predstavljeno na, hja, nekoliko len način. Kar malo hecno se denimo zdi, da se avtorju ob vsej njegovi čustveni angažiranosti ni zdelo vredno omeniti vseh tistih zloglasnih neodvisnih analiz aluminija in barija v prsti in v deževnici, pa pričevanj vojaških žvižgačev, kot je Kristen Meghan, oziroma nagovora okoljevarstvene strokovnjakinje dr. Rosalind Peterson v Organizaciji združenih narodov … Kot se mu očitno tudi ni zdelo vredno omeniti multimilijonske skupinske tožbe, ki sta jih na račun chemtrailsov proti svoji vladi vložili najprej skupina švedskih, prav v zadnjih mesecih pa še skupina kanadskih državljanov. Izostala je tudi omemba Pernille Hagberg, čelnice švedskih Zelenih, ki je kot prva resna politična figura javnosti zatrdila, da so chemtraili resničen in še kako nevaren pojav. 

Zborček znanih

Ni pa nekdanji teksaški ranger Walker edini zvezdnik, ki se je sklenil javno izpostaviti v zvezi z domnevno nebeško zaroto. Nedavno se je temu sprevodu pridružil še en hrust, ki ne koleba, in sicer Vin Diesel. Na svoji Facebookovi strani je objavil sliko sebe s prekrižanima prstoma pod dvema prekrižanima chemtrailoma.

Potem imamo tu nedavno umrlega velikega malega Princea. Ta je v pesmi Dreamer eksplicitno pel: »Medtem ko helikopter kroži nad nami, se ta teorija poglablja … Mislite, da špricajo kemikalije nad mestom, medtem ko spimo? Od zdaj naprej bom ostal buden, lahko mi rečete sanjač, zbudite se, zbudite se!« Kvartet zvezdniških oporečnikov pa lepo zaokroži zlovešče zgovorni primer staroste ameriške country glasbe, Merla Haggarda, ki je v luno tulil: »Sovražim pogled v nebo in opazovanje chemtrailov na jasnem modrem nebu!«

Zakaj pravimo, da je njegov primer zlovešče zgovoren? Ker je šestega aprila letos po dolgi bitki s pljučnim rakom umrl za dvojno pljučnico. 

Manj moramo leteti!

Najsi držijo ali ne, imajo konspirološke navedbe o rutinskem geoinženiringu nad našimi glavami čedalje več privržencev. Tudi pri nas. Spomnimo se samo tiste nacionalkine jutranje pogovorne oddaje po žledolomu, ko so v studio klicali sami goreči prepričanci. Eden od njih je recimo povedal, da je tudi sam poskusil z vžigalnikom taliti kepo tistega čudnega snega in da je potreboval celih 41 sekund taljenja, preden je iz kepe pricurljala prva kapljica vode. (No, najbrž ni k pomiritvi podalpske populacije prav nič pripomoglo dejstvo, da se kljub nacionalkinemu povabilu ustreznim vladnim uradom in organizacijam ni zdelo vredno poslati enega samega zastopnika uradne verzije, tako da je bil edini voditeljev sogovornik v studiu Anton Komat.) 

»V Sloveniji se vse paranoidne zgodbe takoj primejo!« je nekoč poznavalsko ocenil Marcel Štefančič. In ker je bil naš narodek na Google Trendsih nekaj časa celo prvi na svetu po googlanju termina ‘chemtrails’ (v tem trenutku nam pripada srebrna medalja, saj so nas vmes prehiteli Avstrijci), najbrž ne bo odveč, če za uravnoteženje prispevka navedemo še tretje mnenje. To je mnenje uglednega angleškega biologa in okoljevarstvenika Georgea Monbiota, ki nikakor ne slovi po prizanesljivosti ne do vojaških ne do korporativnih interesov. 

Monbiot pravi, da je glede na obstoječe dokaze chemtrailovska »zarota« popolna neumnost, da pa so letalski izpusti po uradno dostopnih podatkih vseeno velikanska nevarnost. »Človek se cela leta trudi ljudi zainteresirati za problem letalskih izpustov,« je posmrknil v članku za Guardian, »in potem postane vprašanje končno zanimivo za svetovno javnost – le da na najbolj spervertirani možni način!« 

Letala, je pojasnil v nadaljevanju, ogromno prispevajo h globalnemu segrevanju, a so njihovi izpusti, kako bizarno, po večini izključeni iz mednarodnih pogajanj o možnih ukrepih. »Kar je naravnost smešno, in sicer tudi zato, ker imajo letala še prav posebno vlogo pri segrevanju planeta – zaradi višine, na kateri do izpustov pride, in zaradi multiplikativnega učinka vodnih hlapov in drugih plinov, ki jih letala proizvajajo. A kaj, ko zdaj tistih, ki najbolj glasno protestirajo proti tem emisijam, očitno sploh ne skrbi prispevek h globalnemu segrevanju! Pravzaprav je nasprotno: številni med njimi zdaj vidijo okoljevarstveno znanost kot del problema, kot zaroto med korporacijami, vojaškimi strategi in drugimi zlohotnimi interesi, da bi skupaj nadzorovali nebo. A pravo vprašanje – letalski prispevek h globalnemu segrevanju – zahteva hitre in nujne ukrepe! Nujno je, da začnemo manj leteti. Kar pa je seveda nekaj, čemur bi se odreklo le malo ljudi.« 

Vseeno vsemogočen

Tako torej George Monbiot. Za konec pa nam seveda ostane še to, da se vrnemo na izhodišče in se pozabavamo z vprašanjem, zakaj je vsemogočni, konje v žirafe spreminjajoči Chuck Norris tokrat napisal tako šibek in neprepričljiv članek.

Izhodiščni aksiom seveda ostaja, da je Chuck Norris vsemogočen. Domnevati kar koli nasprotnega bi bilo preprosto naivno in neodgovorno. In tako lahko avtor teh vrstic njegovo vsaj nekoliko nespretno opletanje na temo belih nebeških srag analizira samo na dva načina:

a) Bradatega gromovnika je v resnici najela ameriška vlada. Namen njegovega domnevno nespretnega opletanja je zmanjševanje splošnega javnega zaupanja v teorijo o chemtrailih, ki jih NASA v resnici uporablja kot sredstvo za boj proti invaziji vesoljcev, o kateri si oblasti še ne upajo obvestiti javnosti.

b) Chuck Norris se samo pretvarja, da nespretno opleta, da bi uspaval zapraševalske kanalje, saj jim je v resnici že na sledi in je tik pred tem, da jih izbriše s površja Zemlje.

V obeh primerih lahko mirno spimo: akcijska legenda se je lotila zadeve na vso moč, kar pomeni, da bodo chemtraili (in v primeru variante a tudi alienska flota!) v kratkem izginili z neba!