Cigareti, alkohol in drugo

Kaj imamo lahko v prtljagi?

Sašo Avramovič
23. 7. 2016, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poletni dopusti so že v polnem teku, med potovanjem v drugo »počitniško« državo EU (Hrvaška, Italija ...) pa je dobro vedeti, kaj smemo vzeti s seboj v prtljagi; koliko cigaret, piva, vina in drugega.

Sta
Na potovanje v države EU lahko vzamemo tobačne izdelke in alkoholne pijače, namenjene osebni uporabi.

Dejstvo je, da lahko na potovanje v države EU vzamemo s seboj tobačne izdelke in alkoholne pijače, namenjene osebni uporabi, in ne ponovni prodaji.

800 cigaret, 110 litrov piva …

Arhiv Svet24
Države EU lahko omejijo število cigaret, ki jih lahko prinesemo iz nekaterih drugih držav EU, ki zaenkrat še ne obračunavajo vsaj najnižje trošarine

Po zakonodaji EU nam ni treba dokazati, da je blago (trošarinski izdelki), ki ga vozimo v vozilu, za osebno uporabo, če imamo s seboj manj kot: 800 cigaret, 400 cigarilosov, 200 cigar, 1 kilogram drobno rezanega tobaka ali drugega tobaka za kajenje, 10 litrov žganih pijač, 20 litrov alkoholiziranega vina, 90 litrov vina (vključno z največ 60 litri penečega), 110 litrov piva, 10 litrov dodatnega rezervnega goriva, ki mora biti spravljeno v ustrezni prenosni posodi.

Države EU pa sicer lahko omejijo število cigaret, ki jih lahko prinesemo iz nekaterih drugih držav EU, ki za zdaj še ne obračunavajo vsaj najnižje trošarine. Omejitev pa ne sme biti nižja od 300 cigaret. O omejitvah se lahko še pred odhodom pozanimamo pri carinskih organih države, v katero nameravamo odpotovati na naš poletni dopust.

Ne velja za mlajše od 17 let

Arhiv Svet24
Potniki, ki so mlajši od 17 let, v osebni prtljagi ne smejo prenašati nobenih alkoholnih ali tobačnih izdelkov.

Kaj pa če imamo s seboj več tobačnih izdelkov ali alkoholnih pijač, kot je dovoljeno za osebno uporabo? V tem primeru bomo morali dokazati, da so za osebno uporabo, oziroma predložiti dokazilo o nakupu (račun ali blagajniško potrdilo o plačilu). Če imamo s seboj toliko cigaret, cigar, vina, piva in drugega, kot je dovoljeno za osebno uporabo, nam ne bo treba plačati trošarin v državi EU, v katero potujemo.

Zgoraj omenjena pravila pa sicer ne veljajo za potnike, ki so mlajši od 17 let. Ti v osebni prtljagi ne smejo prenašati nobenih alkoholnih ali tobačnih izdelkov. Brezcarinski nakupi na potovanju med državami članicami EU niso možni.

Kako je z gotovino?

Pri manjših zneskih ni problema, če želimo na potovanje med državami EU s seboj vzeti gotovino v znesku 10.000 evrov ali več oziroma gotovino enake vrednosti v drugih valutah, pa moramo pri carinskih organih držav, ki jih zapuščamo ali v katere vstopamo oziroma skozi katere potujemo, preveriti, ali moramo ta znesek prijaviti.