'Super izbruh'

Imeli bomo eno leto, preden bo eden takšnih svet ogrnil v mrliški prt

R.T.
22. 7. 2016, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V primeru tako imenovanega 'super izbruha' bi se v atmosfero izločilo toliko pepela, da vreme v naslednjih letih ne bi več funkcioniralo, kot smo ga vajeni. Lakota, zdravstvene krize in nemiri svetovnih razsežnosti bi tako bili zelo verjetni scenariji.

Arhiv Svet24
Pred približno 200 milijoni let se je zgodilo množično izumrtje, ki so ga sprožili množični ognjeniški izbruhi in podnebne spremembe.

Imeli pa bi le eno leto, da bi se lahko pripravili na katastrofo, kaže mikroskopska analiza kremenovih kristalov iz Bishop Tuffa v Kaliforniji, kjer je pred 760.000 odjeknil 'super izbruh'. Ti kristali imajo značilne obroče in so bogati s titanom, znanstveniki pa so z analizo določili čas in stopnjo njihove rasti – kot se je izkazalo, so se ti procesi dogajali v obdobju, krajšem od enega leta. Variacije v meritvah titana namreč nudijo vpogled v tranzicijo kristalizacije pred izbruhom do dekompresije in kristalizacije v času izbruha. Obroči tako označujejo začetek dekompresije in prehod v aktiven začetek izbruha.

Superognjenik v Yellowstonu

Samo 365 dni

Več deset tisoč let je potrebnih, da skorja proizvede dovolj magme; ko enkrat magma je, ta obstane le od nekaj stoletij pa do nekaj tisočletij. Z dekompresijo se začne širiti tudi magma, kar se zazna na površju. Dekompresija, ki sproži plinske mehurje, ki poganjajo izbruh, se začne približno leto dni pred dejansko erupcijo.

Kar pomeni, da bi znake prihajajočega izbruha velikanskih razsežnosti zaznali približno eno leto prej, z iztekanjem časa pa bi postajali vse bolj opazni. Težava je le, da zaenkrat še ne vemo točno, kaj naj bi ti znaki bili.

Zgodovina se bo ponovila

Kakorkoli že, geološka zgodovina kaže, da je tak izbruh neizogiben, kar potrjujejo tovrstni pojavi na Novi Zelandiji pred 26.500 leti, v Italiji, Indoneziji in Severni Ameriki, kjer je bil Yellowstone v zadnjih dveh milijonih let zaslužen za tri super izbruhe. Vendar pa se zgodovina po ocenah strokovnjakov še nekaj časa ne bo ponovila, saj tem ognjenikom zaenkrat še primanjkuje magme, potrebne za super izbruh.