Zanimivosti

Navihani polhki uresničujejo sanje otrok

zf
23. 7. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Zavodu Navihani polhki se zavedajo, da otroci večino časa med počitnicami preživijo pred televizijo ali pred računalnikom. Zato jim želijo v času tabora ponuditi pristen stik z naravo in poskrbeti za kreiranje pozitivne samopodobe.

osebni arhiv
Otroci skozi igro spoznavajo nove prijatelje in si krepijo samozavest.

Zavod Navihani polhki se trudi otrokom zagotoviti kvalitetne počitnice skozi vse leto, v njih združuje svoje bogate izkušnje z animacijo v dobro organiziranih aktivnostih. Pripravljajo delavnice, na katerih se otroci razvijajo tako osebnostno kot duhovno. Zavod prav tako nenehno razvija nove igre, prek katerih otroci spoznavajo sebe, svoje potenciale in razvijajo kompetence, ki jim bodo lahko koristile tudi v nadaljnjem življenju.

osebni arhiv

Kreiranje samopodobe

Poslanstvo, ki ga želijo v taboru Navihanih polhkov vsakič znova doseči, je kreiranje pozitivne otrokove samopodobe, ki je ključna za nadaljnji otrokov razvoj. Želijo jih naučiti sprejemati sebe in druge ter jih motivirati v smeri, da so takšni, kot so, najboljši in edinstveni. Prav tako pa se animatorji trudijo ponuditi kvalitetno preživljanje časa v naravi skozi igro, brez računalnikov in mobilnih telefonov ter jim pokazati, da je svet brez digitalnih naprav lahko še mnogo lepši in pristnejši.

Poseben poudarek namenjajo tudi zdravi prehrani, otroci na taboru zato uživajo ogromno sadja in zelenjave. Hkrati pa s takim načinom prehranjevanja otroke ozaveščajo, da sta pravilna prehrana in zadostno gibanje tisto, kar lahko reši težave s prekomerno težo v otroštvu.

Zdrav način življenja

Ekipa, ki deluje pod vodstvom Aleksandarja Taskova, Blaža Bejuka in Mateja Cankarja, se trudi, da mlade v čim večji meri spodbudi k zdravemu načinu življenja. Zato si prizadevajo temelje osebnosti razviti že pri najmlajših, ki so še v obdobju otroštva, in jih nadgrajevati tudi pri mladostnikih, prav tako pa se trudijo otrokom približati športne dejavnosti.

Otroška igra in šport imata pomembno vlogo v procesu socializacije otrok, prav tako pa se morajo ti za uživanje v igri naučiti določenih socialnih spretnosti, med katerimi so sodelovanje, tekmovalnost, pripadnost ekipi, komunikacija. Zavedajo se, da je vsako športno udejstvovanje tesno povezano z vrednotami, kot so tolerantnost, ekipni duh in »fair play«, zato je pomembno, da v visoko motiviranem okolju sočasno potekata tudi vzgoja in izobraževanje.

Ključni del je igra

Ekipa otroke skozi igro in šport, v kateri razvijajo telesne sposobnosti in veščine, nauči navezovanja stikov, da spoznajo nove prijatelje, se zabavajo, učijo, razvijajo samopodobo in hkrati krepijo samozavest. Učijo se tudi konstruktivnega in učinkovitega reševanja problemov, odgovornosti, prilagajanja, sodelovanja in moralnega vedenja, kar pa poskušajo doseči tudi s trenerji NLP.

Kdo in kaj je trener NLP?

Nevrolingvistično programiranje NLP je danes v svetu ena najbolj cenjenih in iskanih tehnik komuniciranja. Bistvo NLP je, da raziskuje, kaj natanko je tisto, kar nekoga naredi najboljšega v tistem, kar počne, in išče optimalne načine, kako lahko ljudje dosežemo odlične ali celo vrhunske rezultate. NLP ponuja niz zelo praktičnih tehnik, ki se jih naučimo enostavno in z lahkoto. »Z uporabo tehnik NLP lahko postanemo dober komunikator in dosežemo učinkovitost na zasebnem ali poslovnem področju. Prav tako pa NLP pomaga, da enostavno in na prijeten način nadomestimo tiste vedenjske vzorce, ki nas ovirajo, z novimi vedenji, ki nas bodo pripeljala do želenega cilja,« pove eden od vodij tabora Aleksandar Taskov.

In kakšna je vizija?

osebni arhiv
Vizija je uresničitev sanj otrokom, ki jim starši tovrstnih letovanj ne morejo omogočiti.

Vizija in poslanstvo je uresničitev sanj otrokom, ki si tovrstnih letovanj ne morejo privoščiti, ter jim pričarati nepozaben teden v družbi vrstnikov, povedo v ekipi Navihani polhki. V letu 2014 so s pomočjo donatorjev in sponzorjev omogočili letovanje 12 otrokom iz socialno ogroženih družin. V letu 2015 so številko povečali na 15, letos pa se je tabora udeležilo že 17 otrok. Število navihanih polhkov tako iz leta v leto raste, tako kot število uresničenih sanj. Pridružite pa se jim lahko tudi vi, vabijo vas, da jih obiščete na spletni strani ali na facebooku.