Zanimivosti

Vse več težav pred olimpijskimi igrami

Matej Klarič
5. 7. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čez mesec dni, 5. avgusta, se bodo v Riu de Janeiru začele olimpijske igre. Če je bila država pred dvema letoma na svetovno nogometno prvenstvo dobro pripravljena, pa danes tega nikakor ne moremo trditi. Državo pretresajo virus zika, kriminal, številni protesti in zdaj celo stavka policistov.

Reuters
Za bleščečim logotip se skrivajo tudi težave z gradbenimi deli, ki mesec dni pred prvenstvom še vedno niso končana.

Čeprav je še pred nekaj leti Brazilija veljala za eno izmed najbolj rastočih gospodarstev na svetu, je tudi to državo z zamikom prizadela globalna kriza.

Dilma Rousseff od vojne ujetnice do predsednice Predsednica v suspenzu je bila konec 60. let članica levičarske revolucionarne oborožene gverile, ki je želela uvesti nasilne spremembe. Med letoma 1964 in 1985 je bila večkrat zaprta in mučena, pod prvim levičarskim predsednikom Lulo pa je postala ministrica. Na volitvah je bila leta 2010 izvoljena za prvo žensko predsednico, leta 2014 pa je dobila še drugi mandat.

Sledila je politična kriza, o kateri smo že poročali, naposled je senat celo za pol leta s položaja suspendiral levičarsko predsednico Dilmo Rousseff zaradi domnev o korupciji. Na njen položaj so začasno imenovali Michela Temerja, ki je bil pred mesecem dni obsojen zaradi ponarejanja volitev. Že prej so ga obsodili zaradi pranja denarja. Wikileaks pa je že pred časom razkril, da je bil Temer dolga leta informator ameriških obveščevalcev v Washingtonu, v čemer se verjetno skriva del odgovorov, zakaj je bila tako sporna oseba nameščena na položaj. Za korupcijo obsojenemu Temerju je sodišče prepovedalo opravljanje javnih funkcij za dobo osmih let. Paradoksalno pa je, da je bila Rousseffova suspendirana prav zaradi podobnih obtožb, ki jih sodišče še ni potrdilo. Državo tudi zaradi vseh političnih škandalov že mesece pretresajo veliki protesti.

Rio bankrotiral

Zvezna država Rio de Janeiro, ki vključuje istoimensko drugo največje mesto v dvestomilijonski državi, je država, ki odslikava stanje v celotni državi. Ta je zadolžena v višini kar 30 milijard dolarjev. Preti ji kolaps zdravstvenega sistema, v državi potekajo številne stavke, varnost pa je po oceni strokovnjakov močno ogrožena. Začasni guverner Rio de Janeira Francisco Dornelles je dejal, da je zvezna država bankrotirala. Veliko vprašanje je, ali bo kos nalogi organizacije olimpijskih iger.

Tudi celotna država v krizi

Reuters
Državo, v kateri je stopnja kriminala že tako visoka, pretresa tudi stavka policistov.

Zato je Rio zaprosil državo za novo finančno pomoč, toda problem je, da je tudi Brazilija v velikih finančnih težavah. Lani je BDP v državi padel za štiri odstotke, država pa je v največji krizi po veliki depresiji iz 30. let preteklega stoletja. Število ljudi, ki živijo v ekstremni revščini, se je povzpelo na kar 35 milijonov. Napetosti v družbi so zato vse večje.

Revni proti srednjemu in višjemu sloju

In prav v gospodarskih težavah se skrivajo razlogi za politično krizo. Medtem ko je Rousseffova nadaljevala socialne politike prvega levo usmerjenega brazilskega predsednika Lule, s katerimi je zmanjševala revščino in socialne razlike, pa ji desnica, ki jo je začasno odstavila, očita prav krivdo za zadolženost in veliko inflacijo. Sami so bolj naklonjeni nižjim davkom za bogate. Drugi mandat je Rousseffova dobila le za las. Za njo so glasovali predvsem najrevnejši, medtem pa srednji sloj, ki ga je paradoksalno okrepila prav socialna politika, ni naklonjen njenim politikam. Stopnja kriminala je v državi še vedno velika, socialne razlike se spet povečujejo, gospodarstvo pa je v krizi. O razrešitvi predsednice naj bi se odločili še med olimpijskimi igrami.

Nedokončana dela, kriminal in stavka policije

Tik pred prvenstvom še vedno niso končani olimpijskimi objekti, celo olimpijski vasici Barra in Deodor Olimpic Park še nista dokončani. Kolesarska steza se je zaradi slabe kvalitete dela zrušila in ubila dva človeka. Zaradi nizkih plač in prenizkih sredstev za delo, torej podobnih razlogov kot pri nas, pa je pretekli teden začela stavkati policija. Grozijo s stavko tudi med igrami, kar bi lahko uničilo dogodek. Država se že tako srečuje z veliko stopnjo kriminala, ki bi jo stavka še povečala. Samo v Riu je letos 21 nabojev po naključju ubilo mimoidoče posameznike.

Grozi tudi virus zika

Kot da vse omenjene težave še ne bi bile dovolj, državo ogroža tudi virus zika, ki ga prenašajo okuženi komarji. Zaradi virusa je 150 zdravnikov in znanstvenikov zahtevalo prestavitev olimpijskih iger. Zato je nekaj športnikov že izjavilo, da ne bodo sodelovali na njih.

Zaradi virusa zike je 150 znanstvenikov in strokovnjakov zahtevalo prestavitev olimpijskih iger.

Dogajanje torej prevzema vse bolj dramatične razsežnosti in veliko vprašanje je, kako bo tokrat potekal največji športni dogodek v letošnjem letu. Vsaj glede organizacije iger pa so si vse politične stranke enotne in zatrjujejo, da bodo olimpijske igre primerno organizirane.