Zanimivosti

Odpovedali pohod na Grmado

Boris Blaić
21. 6. 2016, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nedavno bi se morala na Grmadi nad Krškim odviti rekreativna prireditev 12 ur Grmada Challenge, a jo je organizator, društvo NaTuro, ki ga vodi Pia Peršič, tri dni prej odpovedal. Razlog? Nasprotovanje nekaterih lastnikov zemljišč.

PD Brežice
Z odpovedano prireditvijo so imeli v društvu precej stroškov.

Pot že desetletja uporabljajo Krčani in vsi preostali. Planinska društva iz vse Slovenije vodijo pohodnike po tej poti, žal pa Planinsko društvo Videm Krško leta 2007 ni videlo potrebe, da bi jo vpisalo v register slovenskih planinskih poti, pripoveduje Peršičeva, članica upravnega odbora PD Videm Krško. Trikilometrska pot iz Vidma na Grmado poteka ob sremiških vinogradih in dvakrat prečka glavno cesto. Do letos je bila tudi del trase pohoda Po poti trapistov. Letos je bil ta pohod 7. maja, a je potekal po nekoliko spremenjeni trasi. Kos poti namreč vodi po zasebnih zemljiščih. Lastnikov je več kot 50, eden od njih, Janko Uršič, pa je na upravni enoti v Krškem v svojem imenu in v imenu še nekaterih drugih vinogradnikov – koliko lastnikov ga pri tem podpira, nam ni povedal – v začetku maja podal uradno izjavo, s katero udeležencem pohodniških prireditev (za maj in junij so bile napovedane tri) prepoveduje »hojo in kolesarjenje po našem imetju«. Turističnemu društvu Brestanica je dan pred prireditvijo nekako le uspelo pridobiti dovoljenja za pohod po malo spremenjeni trasi, ki se je izognila spornemu odseku, Kulinarični pohod po Krški poti, ki ga je 21. maja pripravilo društvo NaTuro, pa se je uradno končal na Grmadi, do katere so pohodniki prišli z druge smeri.

PROTESTNI POHOD

Za 12-urno rekreativno prireditev Grmada Challenge so imeli organizatorji nekaj dni pred prireditvijo že 150 prijavljenih iz vse Slovenije in društvo NaTuro je dobilo celo dovoljenje za prireditev, saj so na upravni enoti očitno spregledali, da pot na Grmado ni vpisana v register planinskih poti, za katere pridobitev soglasja lastnikov za uporabo ni potrebna. »Prireditev sem tri dni pred izvedbo odpovedala, ker je gospod Uršič grozil, da bo naredil vse, da bo pohod onemogočil. No, nekaj ur po javni odpovedi prireditve me je gospod poklical in dejal, da pohod dovoljuje. A bilo je že prepozno,« pravi Peršičeva. Challenge so odpovedali, a je tisti dan na Grmado iz protesta vseeno prišlo nekaj deset pohodnikov. Poteka tudi podpisovanje peticije, s katero podpisniki Občino Krško pozivajo, naj uredi pravni status poti.

Dolenjski list
Pia Peršič je v dneh in tednih pred prireditvijo izgubila veliko živcev, na koncu jo je kljub velikemu zanimanju povsem odpovedala.

URŠIČ ŽELI DOGOVOR

Za pojasnilo smo poklicali tudi Janka Uršiča. Dejal nam je, da ga pohodi v resnici ne motijo, saj da je po izjavi o prepovedi podal še dve izjavi, s katerima pohod dovoljuje. Težava pa je po njegovem v tem, da pohodniška pot v resnici poteka po kmetijskih poteh, po kateri vozijo traktorji s prikolicami in mulčerji. »Kaj če bi prišlo do kake nesreče in bi se komu kaj zgodilo? Kdo bi odgovarjal? Ali pa če bi ravno tisti dan morali v vinogradih škropiti? Lastniki smo bili doslej tiho, a zdaj so ti pohodi postali že prav množični. Nisem proti njim, a naj se zadeve uredijo. Jaz sem za dogovor in žal mi je, da so prireditev odpovedali,« je povedal Uršič. Peršičeva ta pojasnila označuje za sprenevedanje, saj da ji v pogovorih Uršič nikoli ni omenil nevarnosti pri delu, »je pa dejal, da bo sledil tudi vse lunine pohode planincev, ki so organizirani ponoči. Ponoči pa možnosti nesreč ni in tudi vinogradov nihče ne škropi.« Očitno je, da bo morala v urejanje odnosov med pohodniki in lastniki poseči občina, ki se med drugim ponaša z nazivom evropsko mesto športa 2016. Tudi pohodništvo je šport, sploh pa ima veliko vlogo pri razvoju turizmu, ob vsem vlaganju vanj pa bi bilo škoda, da Grmada, kjer bo predvidoma letos zaživela tudi planinska koča, ne bi izkoristila vseh svojih potencialov.