Slovenija

Pivec predal posle

Gabrijel Toplak
21. 6. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naslednik obljublja korektno in ustrezno strokovno sodelovanje tudi s prejšnjim direktorjem pri tistih zadevah, ki jih je zelo vešč in jih je vodil do zdaj, kajti 21 let je dolga doba.

sta
UKC Maribor opravlja zdravstveno dejavnost na območjih Maribora, Pesnice, Ruš, Ormoža, Lenarta, Ptuja in Slovenske Bistrice.

Potem ko so člani sveta Splošne bolnišnice SlovenjGradec za vršilko dolžnosti direktorice bolnišnice za eno leto imenovali pomočnico direktorja za strokovne zadeve Jasno Uranjek, je včeraj kot novi vršilec dolžnosti direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor pred novinarje stopil Janez Lavre.

sta
Janez Lavre je veljal za favorita ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

POGOVORI Z ZDRAVNIKI                                                                         

Oseminštiridesetletnik, zdaj že nekdanji direktor slovenjgraške bolnišnice, je ponovil tisto, kar je povedal ob primopredaji poslov: »Najprej se bom lotil reševanja kadrovskih težav in skušal preprečiti nadaljnje odhode zdravnikov iz UKC Maribor.« Novi direktor je tudi napovedal, da se bo najprej lotil pogovorov z zdravniki, ki še želijo zapustiti UKC. Takšnih zdravnikov naj bilo, tako Lavre, trenutno šest, ampak ne le na anesteziologiji, temveč tudi na drugih oddelkih, kot sta denimo urologija in pediatrija. »Treba je izvedeti, kaj je vzrok in kako jim olajšati odločitev, da ostanejo. Pripraviti tudi ustrezne kadrovske načrte za popolnitev prostih delovnih mest, doseči dogovor z zdravniško zbornico glede dodatnih specializacij in dogovor z ministrstvom za zdravje, da se uredi podeljevanje specializacij tako, kot je bilo pred letom 2000,« je pojasnil Lavre.

Zdajšnji in prejšnji direktor sta zaključila v četrtek začeto primopredajo poslov.

ISKAL BO POMOČ

Posle je Lavre prevzel po tem, ko se je dolgoletnemu direktorju UKC Maribor Gregorju Pivcu v nedeljo iztekel odpovedni rok. In čeprav se je Pivec konec aprila odločil za umik z direktorskega mesta po številnih očitkih na račun njegovega načina reševanja kadrovskih težav na anesteziologiji, računa na njegovo sodelovanje. »Prosil ga bom seveda za pomoč pri tistih zadevah, ki jih je zelo dobro obvlada in jih je vodil do zdaj. Enaindvajset let je dolga doba. Menim, da bova korektno in ustrezno strokovno sodelovala,« je poudaril Lavre. Vso potrebno pomoč je svojemu nasledniku obljubil tudi Pivec, ki se vrača na mesto kirurga. »Hvala bogu sem lahko dr. Lavretu predal bolnišnico v dobrem stanju, kot poslovno stabilen subjekt. Zadnjih nekaj mesecev se je bilanca po poslovnem dogodku nekoliko pokvarila, medtem ko je bila prej vedno pozitivna. Zdaj pa se predvsem zaradi zmanjševanja programskih operacij izkazuje okoli 1,3 milijona evrov izgube. A to finančno ta trenutek še ne ogroža bolnišnice,« je dejal Pivec.

sta
Gregor Pivec, po osnovni izobrazbi abdominalni kirurg, se zdaj vrača na mesto kirurga.

LAVRE ZA DOLGOROČNO VODENJE

Nov razpis za direktorja naj bi bil objavljen proti koncu leta, Lavre, ki je veljal za favorita ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc in je že delal kot zdravnik, pa ne skriva ambicij, da ga zanima tudi dolgoročnejše vodenje UKC Maribor. Svojo željo je potrdil včeraj: »Če bo začetek dela ustrezen in bom dosegel rezultate, ki sem si jih zadal v tem času, se bom prijavil na mesto direktorja.«