Porast povpraševanja

Trgovci s klimami si manejo roke

R.T./STA
21. 6. 2016, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Julija se pričakuje občutna rast povpraševanja po klimah, vročinski val napovedujejo od srede prihodnjega tedna.

Arhiv Svet24

Prvi letošnji vročinski val s temperaturami nad 30 stopinj Celzija, ki je napovedan od sredine tedna, bo po pričakovanjih povečal zanimanje za klimatske naprave. Na podlagi trenutnega trenda naj bi se julija povpraševanje po klimah povečalo do šestkrat.

Lani se je v času vročinskega vala zanimanje za klime povečalo za več kot 500 odstotkov.

Omenjeno pričakovanje je rezultat analize spletnega iskanja, ki jo je pripravil portal za primerjalno nakupovanje ceneje.si.

Poleti se prodaja klim poveča za 6-krat


Zanimanje za klime začne naraščati marca, v glavni sezoni pa je število iskanj do šestkrat višje od letnega povprečja. To obdobje se začne junija in ima vrh v juliju, povpraševanje pa kljub zaključevanju poletne sezone nad povprečjem nato ostane tudi v avgustu.

"V primerjavi s predsezonskim obdobjem od januarja do maja 2015 letos beležimo več kot 150-odstotno rast ogledov v kategoriji klimatskih naprav. Na podlagi trenutnega trenda v naslednjem mesecu pričakujemo do pol milijona ogledov različnih naprav, glavna sezona zanimanja za klime pa se bo nadaljevala tudi v avgustu," so sporočili s ceneje.si.

Stenske so najbolj popularne

Po njihovih podatkih se več kot polovica uporabnikov zanima za stenske naprave srednjega cenovnega razreda - v razponu od 400 do 800 evrov, dobra tretjina za klime nad 800 evrov, manj kot petina uporabnikov pa za cenejše različice klim.

Po številu ogledov vodi znamka Gorenje.  Sledijo ji Mitsubishi, Panasonic, Daikin in Samsung.

Pregled demografske strukture kaže, da so trije od petih obiskovalcev, ki se zanimajo za tovrstne naprave, moški. Največ zanimanja pa je v starostni skupini od 25 do 44 let.