Risbe prihodnosti

FOTO: Leta 1975 je Nasina ekipa skicirala prihodnost

ud
5. 6. 2016, 17.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vse nas zanima, kaj bo prinesla prihodnost. Ali bomo imeli leteče avtomobile? Kaj bomo jedli? Kakšna bodo mesta? Nasina ekipa je pred 41 leti ilustrirala risbe prihodnosti.

wikipedia
Na teh letečih strukturah bi bila tudi voda, ki bi bila pitna ter v obliki jezer in rek.

wikipedia
Gerard O'Neill je vodil skupino, ki je poskušala narediti realni koncept o življenju v prihodnosti.

Risbe prikazujejo življenje v prihodnosti, in sicer kažejo leto 2100. Če ste si zamišljali ogromne površine, ki lebdijo v zraku in na katerih prebivajo ljudje, mislite podobno kot Nasa. V letu 1975 je vesoljska agencija Donu Davisu in Ricku Guidicetu naročila, naj ilustrirata, kako naj bi bile videti potencialne vesoljske kolonije v prihodnosti. Tako so se te retrofuturistične umetnine rodile pod rokami skupine iz Nase, ki ji je bila zadana naloga, da v 10 tednih razišče, kako bi bile videti nezemeljske strukture. Gerard O'Neill, profesor z univerze Princeton, je vodil ekipo arhitektov, raziskovalcev, inženirjev in znanstvenikov, ki je poskušala ustvariti izvedljiv in realen koncept o življenju v prihodnosti. 

TRIJE SCENARIJI 

Raziskovalci so našli tri možne rešitve, ki so jih poimenovali Bernalna sfera, Toroidalna kolonija in Cilindrična kolonija (Bernal Sphere, the Toroidal colony and the Cylindrical colony). Vsaka od njih ima tudi gravitacijo, največja od vseh teh konceptov pa je Cilindrična kolonija, ki bi lahko prevažala in omogočala življenje kar milijonom ljudem. Modele naj bi se začeli izdelovati leta 1990, vendar jim ni uspelo.

Vsak izmed teh dizajnov ima sicer gravitacijo, ki je proizvedena s centrifugalno silo, ki bi bila omogočena prek solarnih plošč.