Trg mobilnih telefonov

Nokia se vrača

J.P./STA
18. 5. 2016, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je danes naznanil načrte za vrnitev na trg mobilnih telefonov. Mobilne telefone in tablične računalnike bo odslej pod znamko Nokia proizvajalo novoustanovljeno finsko podjetje HMD Global, ki je pridobilo ekskluzivno globalno licenco za naslednjih 10 let.

Dogovor med Microsoftom in podjetjem HMD Global naj bi bil zaključen v drugi polovici leta 2016.

HMD Global in njegov tajvanski partner, FIH Mobile iz družbe FoxConn Technology bosta prevzela tudi Microsofotovo enoto za navadne mobilne telefone. Ameriški tehnološki velikan bo enoto, ki jo je leta 2014 kupil od Nokie, prodal za 350 milijonov dolarjev oziroma 310,5 milijonov evrov.

Dogovor med Microsoftom in podjetjem HMD Global naj bi bil zaključen v drugi polovici leta 2016. Tako bo HDM Global postal edini licenčni globalni proizvajalec za vse tipe mobilnih telefonov in tablic pod znamko Nokia. Navadni mobilni telefoni namreč še vedno ostajajo ena izmed najbolj priljubljenih izbir na številnih trgih po svetu, so zapisali na uradni spletni strani Nokie.

Medtem ko so v Nokii leta 2011 neuspešno stavili na operacijski sistem Windows, bodo novi pametni telefoni in tablice temeljili na operacijskem sistemu Android.

V Nokii so še zapisali, da je novo finsko podjetje HDM Global zasebno podjetje, v katerega Nokia ne bo investirala oziroma ne bo imela lastniškega deleža.

Izrinil jo je Samsung

Nokia je bila več kot desetletje vodilni proizvajalec mobilnih telefonov na svetu. Leta 2011 jo je zaradi neodzivnosti na hitro rastoči trg pametnih telefonov s tega mesta izrinil južnokorejski Samsung.

V letu 2013 so od nemškega Siemensa odkupili polovični delež v skupnem podjetju za omrežno opremo. Leta 2014 pa so svojo enoto za mobilne telefone prodali Microsoftu za 7,2 milijard dolarjev, s čimer je slednji prenehal uporabljati ime Nokia na svojih pametnih telefonih Lumia. Lani so prodali tudi enoto za digitalne zemljevide Here in prevzeli francosko-ameriškega tekmeca Alcatel-Lucent.