Zanimivosti

Satan - na preizkušnji nova ruska raketa

ud
14. 5. 2016, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija se pripravlja, da bo z vajeti spustila tako imenovanega Satanovega sina. To je največji zemeljski atomski izstrelek. Svet se zaradi tega boji, da bi se vrnili v čas druge svetovne vojne, kjer je bila napetost tako visoka, da bi jo lahko rezali z nožem.

wikipedia
Posledice atomske bombe, ki je padla na Hirošimo, čutijo še danes.

RS-28 sarmat so medcelinske balistične rakete, ki jih bodo Rusi razporedili po Sibiriji, kjer se bo na njih opravljalo testiranje in ugotavljala njihova prefinjenost. S tem naj bi se začeli ukvarjati leta 2018. Rakete naj bi nadomestile stare balistične rakete R-36 m2 Voevoda, ki so med Rusi dobile ime Satan leta 1988, ko so jih bili pripravljeni uporabiti.

RAKETA

Vzhodni mediji so novo raketo poimenovali Satan II. Po podatkih, ki so jih sporočili iz ruske vlade, pa naj bi imela ta težka medcelinska balistična raketa nosilnost kar deset ton. Razen tega, kar so povedali tam, je o raketi znano bolj malo. Sporočajo sicer, da je zmožna izbrisati dele sveta, velike kot Teksas ali Francija. Tehtala naj bi približno sto ton, zadela pa bi lahko območje 10.000 kilometrov daleč. Nosi lahko od štiri do deset ton. To pomeni, da bo pri desetih tonah zmožna nositi še okoli 10 težkih ali 15 srednje težkih neodvisnih termonuklearnih konic. Vsaka taka konica pa je zmožna ustvariti 750 kiloton udara. Na Hirošimo je bila denimo odvržena bomba, ki je imela 15 kiloton udara, in je sploščila mesto. Obstajajo pa tudi poročila o zelo velikih posameznih konicah, ki naj bi omogočale celo do 20 tisoč kiloton udara.

PROTOTIP

Namen te rakete je pravzaprav prevoz preostalih nuklearnih konic do lokacije, na kateri jih odvrže na tarčo. Te imajo potem lahko več določenih ciljev in niso odvisne druga od druge. Prototip novega balističnega izstrelka temelji na isti tehnologiji kot njegov predhodnik. Ima namreč podoben motor na tekoče gorivo. Končan je bil konec lanskega leta, testiranje pa je bilo prestavljeno, saj so izdelavo za nekoliko časa preložili.

Raketa je zmožna prehiteti vsako raketo iz kateregakoli obrambnega sistema, ki trenutno obstaja. 

NADGRADNJA

Medtem ko ima enake zagonske sile kot predhodnik, pa so morali bistveno spremeniti ohišje, ki je večje. Menda naj bi se ti izstrelki bolje obnesli v bližini nuklearnih zadetkov. Prav tako so vanje vključili namestitev novih obrambnih balističnih izstrelkov dolgega obsega, kot je recimo S-400, ki so ga uporabili v Siriji.

POGODBA

Obstoječe pogodbe, ki so jih podpisale države, članicam ne preprečujejo zamenjave ali nadgradnje obstoječega arzenala. Pogodba pravzaprav določa le omejitev skupnega števila bojnih konic, in ne sistema, ki se uporablja za njihovo izvajanje.

VOZOVI OGNJA

Ruski mediji se ponašajo z novo tehnologijo, ki naj bi okrepila sposobnost raket, da dosežejo svoj cilj. »Sarmat so bojne konice, ki imajo napredne protiraketne ukrepe, ki bi lahko zrušili protibalistični ščit ZDA,« so ruski mediji poročali pozno lani. »Nekatere špekulacije namigujejo, da bi lahko imeli celo hipersonično varianto,« so dodali.