Zanimivosti

Resnice in neresnice o nosečniških trebuščkih

pl
7. 5. 2016, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nosečnost je za večino žensk eno najlepših obdobij v življenju. Sreča, hormoni in predvsem razna ugibanja so seveda sestavni del vsakega dneva v devetih mesecih pričakovanja.

profimedia
Koničast nosečniški trebušček naj bi pomenil deklico, bolj zaobljen pa dečka.

Ali oblika trebuha res razkriva spol otroka, ali nekatere nosečnice »nosijo bolj v križu« in ali se nosečniški trebušček pred porodom res spusti?

Velikost nosečniškega trebuščka

Nekatere nosečnice res nosijo plod bolj v notranjosti, bližje hrbtenici, a to nima nobene povezave z maternico ali lego. Maternica je namreč pri vseh ženskah na istem mestu. Razlika v velikosti trebuha je v tem, kako močne trebušne mišice ima bodoča mamica. Če so te močnejše, zadržujejo maternico in je trebuh primerno manjši. V tem primeru maternica torej jemlje prostor tam, kjer ga je več – v druge strani, levo, desno in zadaj.

Oblika trebuščka

Nekatere bodoče mamice tudi verjamejo starim vražam in prerokbam, ki pravijo, da oblika trebuha lahko napoveduje otrokov spol. Tako naj bi bolj koničast trebuh pomenil deklico, bolj zaobljen pa dečka. Tudi če nosečnica nosi trebuh nižje, kot je običajno, naj bi to napovedovalo dečka. Bolj visok trebuh pa naj bi napovedoval deklico. A tudi to ne drži. Oblika in položaj trebuha resnično nimata prav nobene povezave s spolom dojenčka.

Če se trebuh spusti …

Kaj pa trditev, da se proti koncu trebuh spusti nižje, kar napoveduje, da se bo dojenček vsak čas rodil? Res je, trebuh se v zadnjem mesecu dni res lahko spusti, in to zlasti zato, ker se plod bolj intimno vstavi oziroma spusti v medenico in s tem razbremeni zgornje dele maternice. Tudi količina plodovnice proti koncu nosečnosti prej upade kot še raste, vse skupaj pa je dober napovednik bližajočega se poroda in končno spoznavanja s tako težko pričakovanim dojenčkom.