Zanimivosti

Novi japonski bonton

uk
7. 5. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turisti, ki jih nekatere države tako goreče vabijo, ker bi z njimi rade zaslužile več, gredo Japoncem v nos s svojim neprimernim vedenjem. Zaradi tega je Japonska izdala bonton.

Facebook

Japonska turistična organizacija je v bontonu za tuje turiste na Japonskem te pozvala, naj se izogibajo riganju in izpuščanju vetrov v javnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Turistična organizacija Hokkaido je brošuro objavila na svoji spletni strani. Bonton vključuje vse, od pravil za kopanje na javnih mestih do uporabe japonskega stranišča. V njem je celo poglavje, namenjeno protokolu, kako prikriti za druge neprijetne telesne funkcije. 

Facebook
Turisti med fotografiranjem kažejo znak za mir.

VODNIK 

»Japonska etiketa temelji na izogibanju povzročanja nelagodja in neprijetnosti drugim,« je zapisano v vodniku. Vodnik v kitajskem jeziku, ki ima naslov Zdrava pamet pri potovanju po Hokaidu, je razburil državljana Kitajske, ki trdi, da so slike v vodniku, ki kažejo primere slabega obnašanja turistov, žaljive, poroča japonska tiskovna agencija Kyodo. Japonska turistična organizacija je v odzivu na pritožbo izdala novo verzijo bontona z enako vsebino, ki pa je predstavljena na tujcem prijaznejši način. V novem vodniku, ki je na voljo v kitajskem in angleškem jeziku, je zapisan velik »X« ob slikah neprimernega in neprijetnega vedenja turistov, kot je na primer odlaganje rabljenega toaletnega papirja v koš za smeti namesto v straniščno školjko, kar je navada na Kitajskem. 

Facebook

ZAKAJ? 

Po podatkih časnika Japan Times so originalno brošuro izdali že lani avgusta in je s svojo vsebino merila predvsem na kitajske turiste. Vključevala je tudi opozorilo, naj izdelkov, ki jih še niso kupili, ne odpirajo že takoj v trgovinah, kar je tudi navada na Kitajskem. Izdali so 85.000 kopij brošure v kitajskem in angleškem jeziku ter jih razposlali v hotele in na turistične znamenitosti. Kitajske oblasti so sicer napovedale, da bodo v prihodnje nadzorovale vedenje kitajskih turistov v tujini in jih bodo ob prihodu domov kaznovale. Razlog za to so sramotni incidenti, ki so jih skozi leta v tujini povzročili kitajski državljani. (sta) 

Facebook
Med hojo se na Japonskem ne sme kaditi cigaret.