Zanimivosti

Ples ob drogu je tudi za moške

sj
7. 5. 2016, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V plesnem studiu Mademoiselle bo v prihodnjih dneh vroče. Tokrat bo dvorana namesto od čutne ženskosti za spremembo prekipevala od močne, zapeljive moške energije.

svet24

Pripravljajo namreč posebno delavnico za vse moške, ki si upajo istočasno združiti moč, eksplozivnost, ekspresivnost, strast, zapeljivost in čutnost. Delavnica z imenom Man it up je ena prvih v Sloveniji, ki vabi drzne sodobne moške, da povežejo in izrazijo svojo močno in nežno plat hkrati.

svet24

“Takšni moški res niso v večini, a nikakor niso osamljeni, saj jih je iz leta v leto vse več, še posebej pri mlajši generaciji (pri srednješolcih, študentih …) lahko opazimo, da gredo spremembe v to smer,” opisuje Leja Potočnik, pobudnica za delavnico Man it up in inštruktorica plesne zvrsti tease dance.

Ženska plat v moških

Leja Potočnik je prepričana, da je takšna plesna zvrst za moške potrebna tudi v Sloveniji: “Današnja generacija mladih je zelo drugačna – vloge moškega in ženske se spreminjajo, moškim je dovoljeno preseganje klasične mačistične vloge, zato so sodobni moški radi tudi urejeni. S tem tudi pravila v plesu, da je za moškega bolj primeren hip hop kot jazz ali balet, izgubljajo smisel. In zato ne vidim razloga, zakaj ne bi še fantov naučila čutnega plesa z uporabo bokov, izzivalnega plesa ob stolu, plesa v petkah in podobnega. Če to lahko počnejo M'y, Yannis in ostali, lahko to počnejo tudi drugi fantje, ki jih to veseli in si želijo pri plesu popolnoma sprostiti svojo strast. Vsak človek ima v sebi tako moško kot žensko plat. Verjamem, da jih je precej tam zunaj, ki bi si želeli dati duška na plesišču, pa tega doslej niso imeli kje storiti.”

profimedia

Ni treba v tujino

Delavnica Man it up je tako na neki način prelomna, saj podira meje ustaljenega, poznanega. Do zdaj so fantje iz Slovenije, ki so želeli preizkusiti tovrsten senzualni ples, morali obiskovati tečaje v Londonu, Parizu ali New Yorku, tokrat pa bodo imeli krajšo pot. Na delavnici so dobrodošli vsi fantje, ki si to upajo in želijo preizkusiti. “Ne bomo sodili, ne bomo ocenjevali, ne bomo zadržani. Brez predsodkov in sramu bomo plesali – prvič na zelo zabavno pesem skupine The Gossip in za začetek na zmerno, ne preveč ekstremno in zahtevno koreografijo,” napoveduje Leja Potočnik, ki plesno zvrst na delavnici Man it up umešča med jazz, balet in hip hop.

profimedia

Senzualni moški

Zasidrano je prepričanje, da so ženske tiste, ki lahko senzualno, izzivalno plešejo in so še bolj zapeljive, če pri tem uporabljajo visoke pete. A Leja Potočnik ne pristaja na to. Prav tako ne verjame, da je moško telo v plesnih mejah drugačno od ženskega. Tu za primerjavo izpostavlja baletnike, ki tako kot balerine delajo špage, piruete in ostale elemente. Takšno vrsto plesa je prvič zasledila pri M'yju, članu plesne skupine Hey crew. Ko je na enem izmed številnih kongresov, ki jih je obiskala, srečala dva izmed petih članov omenjene skupine in se pri njiju tudi učila, so jo navdušili s slogom in energijo, ko v koreografijah hkrati izrazijo tako moč kot ženstvenost. Od takrat skupino z zanimanjem spremlja. Leta 2014 so se na britanskih talentih predstavili tudi trije fantje v petkah in naredili pravo malo revolucijo.