Zanimivosti

Obama in Merklova za pospešitev pogajanj o TTIP

G.G./STA
24. 4. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel sta se po srečanju v Hannovru zavzela za pospešitev pogajanj o čezatlantskem prostotrgovinskem sporazumu (TTIP), ki bi po njunih besedah poskrbel za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Profimedia
Obama je ob tem pohvalil pogumno držo Merklove pri begunski problematiki, kar je po njegovih besedah morda posledica tega, da je tudi sama "nekoč živela za zidom".

Merklova v TTIP vidi priložnost za izboljšanje stanja evropskega in nemškega gospodarstva, Obama pa je izpostavil pomen novih delovnih mest, ki jih takšni sporazumi prinašajo.

Obama je ob tem dejal, da ne pričakuje ratifikacije TTIP do konca leta, upa pa, da jim bo uspelo dokončati vsebino dogovora, da bi ga lahko začeli obravnavati posamezni parlamenti. Ameriški predsednik je tudi pozval k več zaupanja v TTIP. Ljudje so po njegovih besedah zaradi globalizacije zaskrbljeni, čeprav sta gospodarstvi Evrope in ZDA od nje profitirali.

Nasprotniki opozarjajo na nižanje standardov

V soboto se je na protestu proti TTIP v Hannovru zbralo najmanj 35.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa več kot 90.000 ljudi. Nasprotniki TTIP se bojijo, da bo vodil v nižanje standardov, prav tako pa opozarjajo na netransparentnost pogajanja. Danes so v Hannovru ob obisku Obame pripravili še en protest, na katerem pa se je zbralo le okoli 200 protestnikov.