Pot preko Sredozemskega morja

Avstrijci se pripravljajo na nov val migrantov

G.G./STA
24. 4. 2016, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na prehodu Brenner med Italijo in Avstrijo je danes proti mejnemu nadzoru protestiralo okoli 250 ljudi. K demonstracijam so pozvale italijanske organizacije. Avstrija je sicer nedavno začela z gradbenimi deli za uvedbo novega mejnega režima v luči skrbi, da bi se lahko po zaprtju t. i. balkanske poti okrepil migracijski tok čez Italijo.

Twitter
Avstrijska policija na mejnem prehodu Brenner.

Avstrijska policija je na Brenner napotila okoli 300 policistov, da bi preprečila morebitne incidente. A kljub temu je med protestom več demonstrantov z gumijastimi čolni začelo pritiskati na policijske barikade. Policisti so odgovorili s solzivcem in palicami, zaradi česar so se demonstranti umaknili.

Avstrija se na Brennerju pripravlja na uvedbo podobnega mejnega režima za obvladovanje migracij, kot ga je uvedla v Špilju na meji s Slovenijo. Gradbena dela za uvedbo novega režima bi lahko bila končana maja, novi avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka pa je v soboto napovedal, da bi mejni nadzor lahko začeli izvajati že konec maja.

Na Dunaju pričakujejo, da bi lahko število beguncev in migrantov, ki pridejo preko Sredozemskega morja v Italijo, po zaprtju t. i. balkanske migracijske poti letos naraslo na 300.000. Italija se je na priprave avstrijskih sosedov ostro odzvala. A Sobotka je poudaril, da Italija ne bo mogla več, tako kot je to počela v preteklosti, številnih migrantov enostavno spuščati naprej. Če Italija ne bo sprejela ukrepov, bi lahko na Brennerju postavili ograjo, je opozoril Sobotka.

Točnega uradnega datuma za začetek veljavnosti novega mejnega režima še ni, sovpadal pa naj bi s sprejetjem nove, strožje azilne zakonodaje v Avstriji, ki bo med drugim omogočila uvedbo omenjenih hitrih azilnih postopkov neposredno na meji. O tem bo predvidoma ta teden začel razpravljati avstrijski parlament.