Zanimivosti

Pobarvanke za odrasle

sn
9. 4. 2016, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V vrh so prodrle pred dobrim letom.

svet24
Knjižni strokovnjak: "Celotno našo stroko je osupnilo, da Amazon ponuja več kot dva tisoč naslovov tovrstnih izdaj."

Pobarvanke za odrasle so osvojile ves svet in so že več kot eno leto na lestvicah najbolje prodajanih knjig. Svetovni trend barvanja za sproščanje je v zadnjih mesecih nedvomno osvojil tudi Slovenijo.

Nekateri raziskovalci so namreč ugotovili, da barvanje geometričnih oblik sproža neke vrste meditativno stanje in pomirja, pripomoglo pa naj bi tudi k boljši pozornosti ter odganjanju tesnobe in travm.

Tržna niša

V čakalnicah nekaterih ameriških bolnišnic so pacientom ponudili možnost barvanja in tamkajšnje osebje je ugotovilo, da se sličice izjemno hitro polnijo z raznovrstnimi odtenki. Pobarvanke za odrasle so postale založniška tržna niša. Amazon ponuja več kot dva tisoč naslovov tovrstnih izdaj, ki naj bi zadovoljile kar najrazličnejše okuse.

Tudi na domačem trgu

Mladinska knjiga je pravkar izdala dve novi pobarvanki za odrasle, Tropski paradiž in Živalsko kraljestvo, ki ju je narisala Millie Marotta, britanska ilustratorka in »pionirka« barvanja odraslih. Do izida prve pobarvanke leta 2014 je poučevala likovni pouk, potem pa začela pisati zgodovino. Leta 2015 je bila okronana kot najbolje prodajana avtorica spletnega giganta Amazon. Navdih dobiva v domačem okolju, saj živi v edinem britanskem obalnem narodnem parku, in na številnih potovanjih. Tudi založba Učila je pred kratkim izdala dve pobarvanki za odrasle z naslovom Skrivni vrt in Začarani gozd.