Zanimivosti

Slabe novice za ljubitelje vanilijevega sladoleda

G.G./STA
9. 4. 2016, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Cene sladoleda z okusom vanilije bi lahko pred poletjem strmo poskočile, saj so imeli na Madagaskarju, ki je glavni izvoznik te aromatične rastline iz družine orhidej, slabo letino. "Skoraj sem padla s stola, ko sem dobila pismo našega dobavitelja, da se je cena v dveh mesecih podvojila," je dejala lastnica Blue Marble Ice Cream Jennifer Dundas.

Profimedia
Cena za kilogram vanilije se je od leta 2011 do januarja letos podeseterila na 200 dolarjev, poročajo mediji.

Primanjkovanje vanilije je hudo prizadel proizvajalce sladoleda, med drugim so morali v sladoledarju Bella Gelateria iz Vancouvra ustaviti proizvodnjo priljubljenega okusa.

Kljub temu da vanilija uspeva v celotnem tropskem pasu, izhaja pa iz Mehike, je najbolj cenjena tista iz Madagaskarja. "Vanilijev izvleček lahko dobiš po vsem svetu, a smo izbrali tistega iz Madagaskarja, saj ima najgloblji okus," je za britanski The Guardian pojasnil ustanovitelj proizvajalca Oppo Charlie Thuillier.

Težava ob tem ni samo v cenah, zaradi visokih cen kmetje namreč stroke obirajo bolj zgodaj, ko se okus še ne razvije popolnoma, opozarjajo poznavalci.

Kljub temu, pa se cene vanilije tudi v primeru boljše letine ne bodo prav hitro spustile, saj trg obvladuje nekaj velikih dobaviteljev. "Cena se dvigne hitro, spušča pa zelo počasi," je pojasnil direktor Vanillamarta Harry Rao.