Zdravje

Alergije na pohodu

dr. lu li
9. 4. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Porod je zagotovo velika prelomnica v življenju vsake ženske. Žal je pogosto prelomen tudi za zdravje, saj lahko izguba krvi pri porodu pozneje vpliva na več težav s počutjem. Naša bralka opaža, da ima od poroda več težav z alergijami, vendar dr. Lu Li pravi, da so te težave vsekakor ozdravljive.

svet24

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 35 let in se od poroda spopadam z manjšimi alergijami. Predvidevam, da gre za seneni nahod.
Vsako pomlad začnem intenzivno kihati čez dan, teče mi iz nosu, oči pa so zabuhle in pekoče, ves čas me malo dražijo. S kožo nimam težav, opažam le, da je velikokrat suha, vendar zaleže že, če se nekaj dni zapored namažem s kokosovim ali olivnim oljem. Moja imunska odpornost je dobra, prav tako do poroda nisem imela, lahko rečem, nobenih posebnih težav, zdaj pa ta pomladna alergija postaja že precej moteča.
Prosim vas, da mi svetujete, kako bi okrepila telo ter s kakšnimi preprostimi metodami si lahko pomagam sama, doma. Zahvaljujem se vam za odgovor. Vaši članki so mi zelo všeč in jih redno prebiram.
Mateja D.

S ČEBULO DO ZDRAVJA

Zelo preprosta in nadvse učinkovita metoda je, da si nekaj dni zapored na območje točke KI1 ali yongquan na obeh stopalih polagate kolobar bele čebule, si jo s povojem nežno povežete, obujete nogavice ter greste spat. Zjutraj čebulo in povoje odstranite. Že takoj boste čutili veliko olajšanje, manj bo kihanja in draženja nosu, oči. Po nekaj dneh naredite premor, čez teden dni pa nekajdnevno kuro s čebulo ponovite. Rezultati so res dobri. Ta metoda se lahko uporablja tudi pri prehladnih obolenjih. 

Odgovor

Ga. Mateja, lepo pozdravljeni!

Hvala za kompliment glede člankov in podporo.

Po sistemu TKM je izvor vaših težav (alergije) v pomanjkanju krvi in celostne vitalne energije či, ki kroži po kanalih, meridijanih. Kadar teh dveh glavnih substanc telesu primanjkuje, se ne more ubraniti vdora škodljivih vplivov.

Največ težav vam povzroča tako imenovani veter, ki se prek vdiha naseli v telesu in povzroča težave, kot so kihanje, izcedki iz nosu, težave z očmi in v veliko primerih srbečica kože. Energija či je tista, ki veter prenaša po telesu in ga naseli tja, kjer vlada neko šibko območje. Njegova lastnost je, da je hiter, agresiven in takoj sproži reakcijo. Dobra stran pa je, da ga je mogoče tudi hitro izgnati iz telesa. Seveda z določenimi zelišči, hrano in drugimi metodami, kot so akupunktura, vakuumski kozarci, akupresura in masažne tehnike.

Pomembno pri vas je tudi, da okrepite svojega vojaka ali vej či, ki skrbi, da se vplivi iz okolja ne naseljujejo in ne zadržujejo v telesu. Kadar je ta vojak močan, je naše telo zdravo, krepostno, uravnoteženo.

Zakaj so se težave začele kazati po porodu? Na Kitajskem ženske prav med nosečnostjo in še posebej po porodu zelo pazimo, da krepimo svojo kri in notranje organe. Že manjša izguba krvi zaradi poroda lahko povzroči kup malih preglavic, saj organi, ki niso dobro prekrvavljeni, težko opravljajo svoje fiziološke funkcije in se sčasoma izčrpajo ali padejo iz svojega ravnovesja. Tudi če je porod hiter in brez težav, je pomembno krepiti kri.

Zelišče, ki stimulira energijo či in pospeši cirkulacijo, je astragalus, ki ga lahko uživamo kot čaj, večkrat na dan. Prav tako je primerna middle formula ter prevretek iz zelišča fangfeng ali radix saposhnikoviae. Če vas hitro ali rado zebe, je dobro, da si dopoldne pripravite čaj iz svežega ingverja. Vroča, pekoča zelišča pospešijo pretok telesnih tekočin, kar povzroči tudi hitrejše gibanje vetra, ki se lažje izžene iz telesa.

svet24
Dr. Lu Li pri teh težavah med drugim svetuje terapijo z vakuumskimi kozarci.

Če vas ne zebe, vam bo bolj pomagalo pitje čaja iz kitajskih belih krizantem, priporočam eno skodelico na dan. Prav tako si lahko s toplim čajem izpirate oči ali si krizanteme polagate čez oči, 15 minut na dan.

Zelo preprosta in nadvse učinkovita metoda je, da si nekaj dni zapored na območje točke KI1 ali yongquan na obeh stopalih polagate kolobar bele čebule, si jo s povojem nežno povežete, obujete nogavice ter greste spat. Zjutraj čebulo in povoje odstranite. Že takoj boste čutili veliko olajšanje, manj bo kihanja in draženja nosu, oči. Po nekaj dneh naredite premor, čez teden dni pa nekajdnevno kuro s čebulo ponovite. Rezultati so res dobri. Ta metoda se lahko uporablja tudi pri prehladnih obolenjih.
Stimulirajte si točko GB31, ki pripomore, da se iz telesa lažje prežene veter, ter tudi točko GV16. Vsako točko je dobro masirati pet minut, skupaj s pritiski, ter ponavljati masažo večkrat na dan. V prehrano dodajte razne kaše, za zajtrk še posebej priporočam proseno kašo in koprivni čaj.

Vabljeni v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani na daljši in natančnejši posvet.

Želim vam vse dobro!