Zdravje

Vzemimo si več časa za zdravje

sn
3. 4. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Le redki izmed vas boste to besedilo prebrali stoje ali v gibanju. Na dan namreč sedimo v povprečju kar devet ur, preostale ure porabimo za spanje ali najpogosteje hojo. Spremenimo navade.

svet24
Pomena telesne moči in dobrega zdravja so se zavedali že naši predniki pred 2000 leti.

Ena izmed oblik rekreacije, ki je obenem tudi sproščujoča, nemalokrat celo zabavna, je plavanje v termalni vodi, ki je samo po sebi zdravilno. »Najboljša oziroma najbogatejša voda je tista, ki prihaja neposredno iz vrelca. Brez dodatkov, klora in drugih primesi,« razlaga direktor Rimskih term Valery Arakelov. Povsem čista termalna voda v svetu velja za posebnost in redkost, slovenska, iz Rimskih term, pa velja celo za eno bolj zdravilnih v Evropi.

Proti stresu

Termalna voda je tudi blagodejna za najpogostejšo bolezen našega časa – stres. Ta nam poleg bolečin v glavi lahko povzroči tudi številne druge bolezni. »Termalna voda zdravilno učinkuje na vrsto bolezni, predvsem pa ima zelo hiter učinek. Poleg kopanja v njej jo je zelo dobro tudi piti, da jo v telo vnašamo skozi pore in še neposredno,« pove Arakelov.

Prednikom je bilo jasno

Blagodejne in zdravilne učinke termalne vode so poznali že stari Rimljani, ki so leta 39 pr. n. št. prav na istem mestu zgradili bazene s toplo in hladno vodo. Minevala so stoletja, vrelci s čudežno vodo pa so postajali vse bolj priljubljeni. Prihajali so tudi člani kraljevih družin: od angleške princese in pruske prestolonaslednice Viktorije, princese Murat – Napoleonove sestre, pa do cesarja Ferdinanda. Zato so v sklopu Rimskih term odprli poseben muzej, ki slavi njihovo preteklost in tradicijo. Rimske terme so tako postale prve terme v Sloveniji z lastnim muzejem, hkrati pa veljajo za ene najmodernejših pri nas.