Zanimivosti

Nočejo, da bi hiša postala zbirališče neonacistov

G.G./STA
9. 4. 2016, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da preučujejo zakonske možnosti, da bi lastniku rojstne hiše nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja odvzeli lastniške pravice in nepremičnino prenesli v državno last. Tako bi preprečili, da bi hiša postala zbirališče Hitlerjevih privržencev ali neonacističnih skupin.

Profimedia
Adolf Hitler se je na naslovu Vorstadt 15 v kraju Braunau am Inn na meji z Nemčijo rodil 20. aprila 1889, v hiši pa je živel le nekaj let, nato se je njegova družina preselila.

Predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je pojasnil, da so v zadnjih letih prišli do zaključka, da je razlastitev edina možnost za preprečitev uporabe zgradbe v namene različnih neonacističnih skupin.

Načrt o razlastitvi vključuje tudi plačilo odškodnine lastniku hiše, s katerim je država od leta 2011 sicer v pravnem sporu. Ta je tudi eden od razlogov, zakaj želijo zadevo čim prej rešiti.

Notranje ministrstvo ima veliko hišo z bledo rumeno fasado v najemu od leta 1972, med drugim pa jo je oddajalo tehničnemu inštitutu in humanitarni organizaciji. Od leta 2011 je hiša, ki ima 800 kvadratnih metrov, prazna in najemnina v višini 4600 evrov je za ministrstvo postala breme.

V Avstriji sicer že vrsto let poteka razprava o usodi hiše, saj se mnogi bojijo, da bi postala zbirališče različnih skrajnih skupin. Da bi to preprečili, so v najemno pogodbo vnesli določilo, da mora biti hiša namenjena socialnim ali izobraževalnim dejavnostim, ne sme pa postati muzej.

Lastnik ima še vedno zadnjo besedo, kdo lahko najame hišo, in je pred dvema letoma zavrnil predlog, da bi jo oddali izobraževalnemu centru za odrasle ali kakšni drugi nevladni organizaciji.