Zanimivosti

Gasilec Borut

STA
16. 3. 2016, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru projekta Skupaj - Spodbujajmo drug drugega danes pridružil Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ormož, ki letos praznuje 130 let obstoja. Ob tem se je zahvalil gasilcem za njihovo profesionalno in požrtvovalno opravljeno delo.

Twitter
"Delo je fizično zahtevno, a ni to največji problem. Največji problem, s katerim se soočajo gasilci, ko priskočijo na pomoč, je stiska ljudi, zlasti če so hudo poškodovani," je povedal predsednik.

Po sprejemu pred gasilskim domom v središču Ormoža si je Pahor na deponiji, ki jo gasilci uporabljajo za vaje, ogledal prikaz reševanja ob prometni nesreči dveh osebnih vozil, v katerih so ostali ukleščeni potniki. Predsednik je tudi sam poprijel za orodje ter pomagal odstraniti stekla in pločevino.

Kot je dejal, je to že njegova druga izkušnja z gasilci. Pred štirimi leti se je namreč pridružil poklicnim gasilcem v Sežani, tokrat pa je podrobneje spoznal delo prostovoljnih gasilcev. "Delo je fizično zahtevno, a ni to največji problem. Največji problem, s katerim se soočajo gasilci, ko priskočijo na pomoč, je stiska ljudi, zlasti če so hudo poškodovani," je povedal. "Še posebej če je velika prometna nesreča, se morajo poveljnik in vsi ostali odločati. V bistvu dobijo nek božji status, ker odločajo o tem, kdo je bolj potreben pomoči. To je hud stres," je dodal.

Izpostavil je velik pomen prostovoljskega gasilstva v Sloveniji. "Ti gasilci so seveda primerno usposobljeni, ampak to delajo zaradi svoje vesti, ker želijo pomagati. Mi, udeleženci v prometu, lastniki premoženja, državljani vedno pričakujemo, da bo, ko bo treba, gasilec prišel pravočasno na pomoč. In vedno pride, a to ni samoumevno," je pojasnil.

Twitter
Predsednik je tudi sam poprijel za orodje ter pomagal odstraniti stekla in pločevino.

Slavna in dolga tradicija

Vesel je, da se gasilske vrste polnijo tudi z mladimi ljudmi. Danes so ga pred gasilskim domom pozdravili tudi otroci gasilci. "Slovensko gasilstvo, ki ima zares zelo slavno in dolgo tradicijo, ni samo reševanje ljudi in premoženja, ampak ima tudi svojo narodno in socialno funkcijo. Zaradi vsega tega se država ves čas trudi razumeti, kako čim bolj pomagati gasilcem pri tem, da bi lahko opravljali svoje delo. Vedno bodo gasilci menili, da se da še več, in verjetno se bo tudi v prihodnje temu lahko bolj pomagalo, kot se je recimo v zadnjih letih," je dejal.

Pri tem po njegovih besedah ne gre le za finančno pomoč, ampak se lahko gasilcem olajša delo tudi z določenimi zakonskimi prilagoditvami, pomembno pa je tudi razumevanje njihovih delodajalcev.

Poveljnik gasilskega društva Andrej Primužič je bil z delom predsednika zelo zadovoljen. Na vprašanje, ali bi bil dober gasilec, pa je odgovoril: "Zagotovo. Predvsem poslušen, kar je pomembno za naše delo, pa tudi premišljujoč, ker ve, kaj počne, komu pomaga."

Prostovoljno gasilsko društvo Ormož, ki je osrednja gasilska enota v občini Ormož, letos praznuje 130 let obstoja. Predsednik republike je častni pokrovitelj slovesnosti, ki bo letos septembra.