Zanimivosti

Vse smo lahko misijonarke

sn
27. 2. 2016, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Misijonarka karizmatične prihodnosti Mihaela Žmaharja je komajda izšla, pa je že očarala. Kot bi se začelo nekakšno gibanje žensk, ki so se odločile, da želijo biti srečne. Vse z namenom, da bi ljubili sebe, da bi nato lahko ljubili druge.

Svet24
Mihael Žmahar, avtor in trener za samozavest

Tematik v knjigi je mnogo. Izbrali smo eno od njih, ki se zdi primerna za trenutno obdobje, ko se zdijo okoliščine tako zelo kaotične, zmedene ali nerazumljene, kot bi svet iluzij plesal in spraševal, ali sploh vemo, kaj je resnično in kaj ne. A dobra novica je, da smo mi tisti, ki okoliščine lahko vedno spremenimo.

V OBJEMU MISIJONARKE

Zunanje okoliščine samo potrjujejo tisto, kar si sprejela že navznotraj. Zato se takrat, ko spremeniš notranje dojemanje, spremeni tudi zunanji svet. Zakaj se življenje veliko žensk, ki se ga odločijo spremeniti, spreminja tako počasi? Ker spreminjajo na napačnem kraju. Namesto da bi spreminjale svojo notranjo naravnanost in sebe, poskušajo spreminjati zunanje okoliščine in druge. Tako se osredotočajo na nekaj, česar v resnici ne morejo nadzorovati. Seveda ne morejo doseči rezultata, ki so si ga želele. Če pozornost namenjamo okoliščinam, namesto njihovemu izvoru, smo po navadi po dolgotrajnem delovanju utrujeni in razočarani. Takšnega rezultata si ženske ne želijo. Sploh ker je rezultat v življenju zelo pomemben. Vsi si želimo za svoje delovanje prejeti nagrado. Če vložimo energijo, čas in denar v spremembo, je prav, da se nam naložba nekako povrne. »Zato, draga misijonarka, je pomembno, če naj ti tvoja delovanja prinesejo uspehe in vse tisto, česar si želiš, da resnično razumeš, v kakšnem odnosu sploh delujete ti ter tvoje okoliščine,« poudarja Mihael Žmahar.

Drugi ljudje oblikujejo mnenje na podlagi svoje resnice. Človek, ki je obdan z okoliščinami, ki jih ne mara, se počuti malce ujetega, kar pa je samo iluzija. Vedno obstaja tudi druga možnost. 

OKOVI ALI ROKAVICE

Veliko žensk deluje zmedeno in neuspešno, ker ne razumejo, kje morajo začeti ustvarjati spremembo, če želijo nekaj dejansko spremeniti. Tako se jih večina osredotoča na tisto, kar lahko očitno zaznajo. Po navadi na stvari in ljudi, ki jim dopolnjujejo življenje: na otroke, partnerja, službo, denar … z drugimi besedami, na okoliščine.

Avtor razlaga: »Da, popolnoma vse, kar ti gradi življenje in kar nisi ti sama, so tvoje okoliščine. Mogoče boš sedaj prvič slišala, da je otrok tvoja okoliščina, da je služba, v katero hodiš, tvoja okoliščina, da so vsi ljudje okoli tebe samo tvoja okoliščina. Nekatere stvari in ljudje so ti pri srcu in jih imaš rada, nekaterih ne opaziš ter so ti samoumevni, a vse so samo okoliščine. Vse stvari, dogajanja in ljudje, ki ti sestavljajo življenje, so tako samo posledica. Česa? Tvojih odločitev. Pomembno je, da razumeš, da je žezlo v rokah vladarice samo posledica njenih odločitev. Nič drugega. Žezlo je samo potrditev odločitev. In različne odločitve prinesejo različne potrditve. Zato imajo ene ženske v rokah žezlo, druge pa palico. Zato imajo nekatere na rokah rokavice, druge pa okove. Torej, kaj sedaj določa, kaj boš imela na rokah? Ti si boš namreč nadela okove ali rokavice.«

svet 24
Kraljica Shanti in Hana popeljeta tja, kjer ženska lahko izraža sebe, svoja pričakovanja in uresničuje svoje sanje.

SENCA JE LE POSLEDICA

Glavni razlog, da se nekatere ženske tako zelo ukvarjajo z okoliščinami in jih želijo spreminjati, je, da se jim tako ni treba ukvarjati s seboj. Tako lahko krivca in odgovornega za svoje okoliščine vedno iščejo v svoji okolici, zaradi česar nikoli ne pokažejo s prstom nase. Veliko lažje je namreč za slab zakon obtožiti partnerja, za nizko plačo šefa, za slab življenjski standard državo in tako dalje. »A ženske, ki to počnejo, tako samo še bolj tonejo v živo blato, v katero so se ujele. Za spremembo življenja namreč potrebujejo energijo. Večje ko so spremembe, več energije je potrebne. S kazanjem s prstom na druge ljudi, češ da so oni krivi za okoliščine, s katerimi niso zadovoljne, pa jo pošiljajo stran od sebe, jo torej izgubljajo namesto dobivajo. Tako postajajo šibkejše namesto močnejše. Tako se njihove možnosti za pozitivno spremembo manjšajo, namesto da bi se povečevale. Draga moja, osredotočenje na okoliščine je podobno, kot bi poskušala spremeniti svojo senco. Ne moreš je. Senca je samo posledica tega, da ti obstajaš. Lahko rišeš po njej, kričiš nanjo, ji groziš, a spremenila je ne boš nikoli. Če želiš spremeniti svojo senco, moraš spremeniti sebe. Senco ti bo spremenilo dodatnih petdeset kilogramov ali kratka pričeska. Razumeš? Senca je samo posledica tebe, tako kot vse ostalo,« blago opozarja Mihael.

OSNOVNA ZNANJA

Veliko žensk je »ujetih« v okoliščinah, v katerih se počutijo slabo. Nekatere imajo okoli sebe partnerja, sodelavca/-e, ki jih ne spoštuje(jo) in jih ponižuje(-jo), nekatere so ujete v službah, v katerih so nesrečne, nekatere so brez denarja, nekatere so fizično bolne in drugo. Mogoče te je ob branju teh vrstic boleč občutek v prsnem košu opomnil, da so nekatere izmed teh okoliščin tudi tvoje. A ne skrbi. Lahko jih spremeniš. Lahko spremeniš popolnoma vse! A moraš razumeti, kje se sprememba v resnici začenja. Da bo pa tvoje življenje resnično sestavljeno iz najlepših barv, ki se bodo prelivale v odtenke, katerih si sama želiš, je treba osvojiti nekaj znanj, ki ti bodo pomagala. Mihael jih v knjigi seveda podrobno razloži, naj šest osnovnih znanj na tem mestu samo naštejemo: Ti si središče vesolja, Vedno ukrepaj pri sebi, Razmišljaj s svojo glavo, Nikoli nisi zares ujeta v določene okoliščine, Ves čas se sprašuj o svojem življenju in Uči se iz obstoječih okoliščin.

svet24
Knjigo je napisal moški, zato da bo ženska lahko razumela, kako zelo pomembna in nepogrešljiva je njena vloga v svetu.

ŠE NEKAJ BESED AVTORJA

Mihael Žmahar: »V vsaki ženski spi modra misijonarka, ki pozna svojo življenjsko pot in se dotika številnih življenj, tudi njenega, s svojim čudežnim dotikom. A mnogo odmevov zgodovine je preglasilo njen glas, katerega zven bi lahko reševal svet in skrušena življenja mnogih. A sedaj se je ta glas vrnil. Iz skrivnostne grobnice je vstala misijonarka in njena misija je jasna – prebuditi žensko moč, ki je nekoč zaspala in jo tako položila k spanju. To spanje je trajalo dolgo, a sedaj se bo vse spremenilo. Listi te knjige se bodo obračali sami za vse misijonarke, ki ste sedaj pozvane, da si za vedno spremenite življenje. To ni samo knjiga. Ni samo priročnik. Namreč, tako čudovito bitje, kot je ženska, ne more imeti samo priročnika. To je knjiga, ki jo bo brala tvoja duša, katera bo naslikala edinstveno zgodbo tvoje barvite prihodnosti. Spoznaj Hano, mlado študentko arheologije, ki ji življenje odvzema upanje in moč vse do dne, ko odpre neznano grobnico in v njeno življenje vstopi skrivnostna misijonarka.«