Zanimivosti

Naredili robota in ga takoj pričeli maltretirati

M.J.
27. 2. 2016, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Najnovejši Atlas prikazuje neverjeten nivo spretnosti in stabilnosti in to tudi po prejetih človeških udarcih. Sedaj lahko z lahkoto odpira tudi vrata in se dvigne s tal, če ga tja pošljete.

YouTube

Googlov Boston Dynamics je v torek objavil videoposnetek, ki prikazuje najnovejšo generacijo Atlasa, humanoidnega robota. Ta sedaj izgleda še impresivnejši. No, verjetno najbolj spektakularna je njegova stabilnost in spretnost, ki jo premore ta 1.75 metra visok in 81 kilogramov težak robot. Poleg spretnosti pa prikazuje tudi izjemen prag tolerance na nasilništvo, potem, ko ga nasilnež poriva iz vseh strani in ga na koncu tudi porine na tla.

Seveda je na posnetkih moč videti demonstracijo njegovih veščin, toda kaj če nekoč pride do Sodnega dne in bodo roboti dejali dovolj? Takrat se bo Atlas zagotovo spomnil teh trenutkov…

Robot prikazuje, kako lahko enostavno hodi tudi po snegu, počepne in dvigne škatle ter jih postavi na polico. Seveda zna tudi odpreti vrata. Potem, ko ga je moški porinil s hokejsko palico, je robot prikazal kako stabilen je na nogah. Toda, ko je dobil udarec s hrbta, pa je padel po tleh, vendar se je tudi hitro pobral in nadaljeval s svojim delom. Iz Boston Dynamics so sporočili, da robot uporablja senzorje v nogah in telesu, s katerimi obdrži ravnotežje in LIDAR ter stereo senzorje, s pomočjo katerih se izmika preprekam in pregleduje teren.