Zanimivosti

Dodo morda neroden, a ne neumen

.Š.
27. 2. 2016, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izumrla ptica dodo z otoka Mauritius, ki je doslej veljala za sinonim neumnosti, je bila relativno razumna žival, kažejo nova odkritja znanstvenikov. Ker se je dodo razvijal na območju, kjer ni bilo plenilcev, je bil ljudem lahek plen.

Dodo je bil morda neroden ptič, a ni bil neumen.

Ameriški strokovnjaki so analizirali dobro ohranjeni muzejski primer lobanje te ptice in ugotovili, da je imel dodo možgane, katerih velikost je bila proporcionalna velikosti telesa.

Prav tako so ugotovili, da je imel dodo morda boljši voh od večine ptic, in sicer zaradi povečanega predela možganov, ki je specializiran za voh. Ta sposobnost je za ptice neobičajna; verjetno je služila temu, da je zavohal zrelo sadje.

Raziskava je pokazala, da je bil dodo vsaj toliko inteligenten kot druge vrste ptic iz družine golobov in grlic. »Če vzamemo velikost možganov oziroma njihovo prostornino kot merilo inteligence, potem je bil dodo pameten kot golob,« je povedala paleontologinja Eugenia Gold z newyorške univerze Stony Brook.

Pameten, pameten ptiček!

Dodala je, da so »golobi pametnejši, kot se jim dejansko pripisuje, saj jih med vojnami niso brez razloga uporabljali za pismonoše«.

Dodo je ptič neletalec iz družine golobov, ki je živel na otoku Mauritius. Odkrili so ga okoli leta 1507, samo na tem otoku v Indijskem oceanu. Izumrl je v 17. stoletju, potem ko so na otok prišli portugalski kolonizatorji.

Prijazni Portugalci

Kot je med drugim pojasnila Goldova, pred prihodom ljudi na otok ptice niso imele sovražnikov in plenilcev, zato tudi niso imele razloga, da bi se jih bale.

Paleontolog Mark Norell iz newyorškega prirodoslovnega muzeja pa je pojasnil, da se je sloves dodoja kot neumne ptice razširil iz več razlogov: bil je smešen na pogled, ni mogel leteti, zaradi svoje prijazne narave pa je bil lahek plen za ljudi.