Zanimivosti

Prvo smučanje naj bo lahkotno

M. G.
13. 2. 2016, 05.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če ste v tujini, kjer so smučišča zares ogromna, je še posebej pomembno, da je vaš prvi smučarski dan zares lahkoten in da smučišč ne podcenjujete.

Ali ste na smučanje dobro pripravljeni?
Preden stopite na smuči za nekaj dni zaporedoma, se vprašajte, ali ste na to dobro pripravljeni in ali boste zdržali s takšnim tempom, da boste vsak dan smučali po več ur. Zelo zaželeno je namreč, da imate za to precejšnjo mero kondicije. Poleg tega je treba dobro preveriti tudi vso opremo.

Prvič ne pretiravajte!
Smučanje predstavlja aktivnost celotnega telesa, pri čemer je potrebno sinhrono delovanje več mišičnih skupin različnih sklepov. Uspešnost in varnost smuke lahko bistveno izboljšamo z začetnim lahkotnim smučanjem in ponovnim seznanjanjem z občutki, ki so še kako pomembni pri smučanju. 

Ne precenjujte svojih sposobnosti
Prvi smučarski dan nikar ne precenjujte svojih zmožnosti, zato si privoščite več vmesnih počitkov. Kot vsaka druga vadba naj se tudi ta začne z ogrevanjem. Pomembno je, da vključite vse glavne mišične strukture, ki jih uporabljate med smučanjem. Ne pozabite na hrbtenico in medenico ter na mišice, ki omogočajo rotacije in upogib trupa.