Zanimivosti

Imuna na bolečino, lakoto in utrujenost

J.P.
23. 1. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sedem let ima, pa ne čuti potrebe po spanju ali hrani. Tudi bolečina je zanjo popolna neznanka. Zdravniki, kaj pa drugega, so osupli.

Facebook
Do sedaj edina, pri kateri so se pojavili vsi trije redki simptomi.

Facebook
Po tistem, ko jo je povozil avto. Utrpela je le nekaj prask na palcu na nogi in boku.

Britanska deklica se ima za svoje stanje zahvaliti nečemu, kar v medicini imenujejo izbris oz. delecija kromosoma 6. Vendar pa je Olivia Farnsworth do sedaj edina, pri kateri so se pojavili vsi trije redki simptomi (zaenkrat je zabeleženih 15.000 primerov kromosomskih motenj, le 100 pa jih je takšnih z delecijo kromosoma 6). Kot pravi njena mama Niki Trepak, deklica nima občutka za nevarnost, ker ne more čutiti bolečine, obenem pa ni nikdar lačna ali zaspana.

Bolečine ne čuti

»Povozil jo je avto in jo vlekel po cesti, a se ni pritoževala,« se spominja mati. Resnim poškodbam je ubežala, menijo zdravniki, ker se ni napela, kot bi se v takšnih okoliščinah napeli običajni ljudje. Podobno je bilo, ko si je pri padcu odtrgala del ustnice, čeprav je potrebovala kirurški poseg, da so ji jo popravili.

Ne je, ne spi

Poseben izziv je, pravi mama, pripraviti jo do hranjenja, ker preprosto ne postane lačna. Tudi spanje ji ne diši. Zgodilo se je že, da je bedela tri dni in tri noči zapored. »Za mater petih otrok in še samohranilko povrh vsega zna biti naporno,« je povedala Niki. Deklica zaspi le s pomočjo zdravil; je, ker mora. A le tisto hrano, ki ji ugaja.