Zanimivosti

Znanstvenik napoveduje: to bo zadnje stoletje človeštva

J.P.
19. 1. 2016, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vojna, politika in revščina z obličja Zemlje ne bodo izbrisale človeštva. Naš konec bo, kot je prepričan eminentni strokovnjak, veliko bolj »napreden«.

Arhiv Svet24
Bomo sebe in svojo kulturo širili z nalaganjem podatkov v stroje, ki bodo nadomestili naše potomce?

Direktor inštituta SETI, ki se ukvarja z iskanjem zunajzemeljskih oblik življenja, je prepričan, da bo naš konec nastopil kot posledica »dizajnerskih« novorojenčkov« in umetne inteligence. Seth Shostak, še enkrat več brez dlake na jeziku, meni, da bo razvoj na teh področjih botroval nastanku novih vrst. »Sčasoma bomo zmožni proizvajati potomce, ki se bodo od nas razlikovali, kot se pes od sivega volka,« je dejal Shostak. »Ne govorim o trenutnih samouničevalnih grožnjah. Ne; tri velike stvari, ki se bodo po mojem mnenju zgodile v 21. stoletju, bodo veliko bolj globoke in ne nujno slabe.«

Seth Shostak

Tri ključne spremembe

Prva sprememba naj bi bilo razumevanje biologije na molekularni ravni. Človeštvo bo tako lahko pozdravilo vse bolezni in tako vstopilo v dobo »dizajnerskih novorojenčkov«, kot pravi. Meni tudi, da se bo človeštvo v gonji za dodatnimi viri razširilo v vesoljsko soseščino, s tem pa ublažilo prenaseljenost na Zemlji. »Vsi pričakujejo, da bodo naši nasledniki ustanovili kolonije na Luni ali Marsu. Boljša rešitev so velikanski habitati, v katerih bi bilo mogoče živeti brez skafandra,« je povedal Shostak. Tu pa je še, končno, umetna inteligenca. To naj bi razvili, tako Shostak, še pred letom 2100. Tako bodo večino opravil, ki so jih morali do tedaj opravljati, prevzeli stroji. Spremembe, meni, ne bodo izostale.

»Lahko ste prepričani, da bo končni rezultat konec Homo sapiensa, kot smo ga poznali 50.000 let.« - Seth Shostak

Razdelitev vrste

Veliko število ljudi v vesoljskih kolonijah bo neizbežno pomenilo nekakšno obliko speciacije – razdelitev ene vrste v dve ali več. »Prebivalci kolonije na rdečem planetu čez tisoč let morda ne bodo več tako zelo podobni svojim vrstnikom na Zemlji,« pravi. Sliši se dramatično, a Shostak napoveduje, da bodo super inteligentni roboti tisti, ki bodo najbolj drastično vplivali na človeštvo. »Lahko ste prepričani, da bo končni rezultat konec Homo sapiensa, kot smo ga poznali 50.000 let,« je dejal Shostak. Bomo sebe in svojo kulturo širili z nalaganjem podatkov v stroje, ki bodo nadomestili naše potomce? Če vprašate Shostaka, je to povsem mogoče.