Zanimivosti

Preprosta pravila za pranje

tp
18. 1. 2016, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Že tako je težko najti pravi modrček, zato je prava katastrofa, če se že po prvem pranju košarica deformira, elegantna tkanina pa poškoduje.

Profimedia
Modrčki so občutljiva zadeva.

Ročno pranje

Preden začnete prati modrček, preverite oznake na etiketi, tako kot pri drugem perilu. Za večino modrcev proizvajalec priporoča ročno pranje. V tem primeru upoštevajte naslednja pravila:

- Lavor ali umivalnik napolnite z mlačno vodo ter dodajte malo detergenta za pranje perila.

- Modrček potopite v vodo in pustite, da se namaka eno uro.

- Zatem ga vzemite ven, zamenjajte vodo s čisto ter vanjo znova potopite modrček, obenem pa nežno stiskajte košarice.

- Postopek ponovite še enkrat ali dvakrat, nato modrček ožemite z nežnim stiskanjem tkanine v rokah.

Profimedia
Modrčka nikar ne sušite na radiatorju ali na peči, čeprav se vam ta dva izvora toplote v teh zimskih dneh morda zdita idealna in najbolj pri roki.

Nasvet: Temne madeže na robovih košaric odpravite tako, da v vodo z detergentom namočite še rob krpe za posodo ter z njo madeže nežno odstranite, nato pa modrček izperite.

Profimedia
Najbolj pazljivo morate ravnati z občutljivimi košaricami. Ko se te deformirajo, modrček namreč postane neuporaben, saj se skrivenčen našim prsim ne more prileči.

Pranje v pralnem stroju

Če je na modrčku oznaka za možnost pranja v pralnem stroju, pred začetkom pranja modrček zapnite, da se ne bi raztegnil in se zapletel v drugo perilo. Detergent naj bo zelo blag, najbolje tisti za pranje volne.

- Zapeti modrček dajte v mrežico za pranje in položite v stroj.

- Modrčka ne perite skupaj s težkimi oblačili in tkaninami, kot so kavbojke in brisače, ki bi ga lahko med centrifugo zmečkale.

Sušenje

Profimedia
Tudi tako jih lahko sušite.

- Po pranju zravnajte košarice modrčka, da ne bi ostale zmečkane in deformirane.

- S suho brisačo napolnite celo košarico, z drugim delom pa pritisnite z zunanje strani, da bo brisača vpila čim več vlage.

- Modrčka ne obesite za naramnice, da se ne bo raztegnil, temveč ga obesite na vrv za obešanje perila, in sicer tako, da je predel med košaricama na vrvi. Lahko pa ga tudi položite na kakšen del pohištva, ki se ga ne dotikate.

- Modrček sušite čim bolj stran od neposrednega izvora toplote.