Slovenija

Ministrica Makovec Brenčičeva odstopa ne bo ponudila

STA
18. 1. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, ki je kot zaposlena na ekonomski fakulteti ravno tako prejemala sporni dodatek za stalno pripravljenost, svojega odstopa premierju Miru Cerarju ne bo ponudila, so za STA povedali na ministrstvu. Že pred tem pa je Cerar na novinarski konferenci dejal, da ministrica še vedno uživa njegovo zaupanje.

sta
V sindikatih oba ministra, ki sta prejemala nezakonita izplačila dodatka za stalno pripravljenost, pozivajo k odstopu.

"Tudi z njo sem opravil razgovor, do nje sem bil prav tako kritičen," je danes dejal Cerar, po tistem, ko je sporočil, da ne bo sprejel odstopa, ki mu ga je zaradi iste afere ponudil finančni minister Dušan Mramor.

Cerar je dodal, da tudi Makovec Brenčičeva nosi del odgovornosti, da pa je že javno izrazila obžalovanje in napovedala, da bo denar vrnila, poleg tega se je kot ministrica zavezala, da se bo zadeva v prihodnje čim prej uredila.

Kot je ugotovil inšpektorat za javni sektor, so fakultete v letih od 2012 do 2014 na tak način izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka, največ med njimi ljubljanska ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Mramor, in sicer 436.769 evrov. Mramor je danes napovedal, da bo vsa sredstva, ki jih je sam prejel, vrnil. Da je pripravljena narediti enako, je napovedala tudi ministrica Makovec Brenčičeva.

Ministrstvo za izobraževanje je pretekli teden Univerzo v Ljubljani pozvalo, naj pripravi vsa potrebna poročila in podatke o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so jih izplačevale fakultete. Prav tako namerava v skladu z uredbo o javnem financiranju zavodov glede omenjenih dodatkov sprejeti ustrezne ukrepe.