Zanimivosti

5 najboljših napak 2015

29. 12. 2015, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tudi avtomobilska industrija, sploh pa ameriška, ni imuna na vpoklice – leto 2015 je postreglo z nekaj kapitalnimi težavami.

Arhiv Svet24
Vsako leto vpokličejo na servis na milijone vozil, kjer jim neopazno odpravijo napake.

Če odštejemo slavni Dieselgate, ki je osramotil Volkswagen, smo v letu 2015 videli kar nekaj zabavnih ali bolje – nenavadnih vpoklicev. 

Cadillac ATS

Ameriški prestižnik je zapadel pod stroga pravila ameriških varnostnih ukrepov  tako so se birokrati spotaknili ob stikala za pomik sončne strehe: ta so »preveč« lahko dostopna potnikom v kabini in lahko se zgodi, da kdo po nesreči sproži samodejno zapiranje strehe; če si zamislite, da nekdo od potnikov tisti hip kuka skozi njo  gre glava.

Porsche cayenne

Nemški športni mišičnjak je najbolje prodajani porsche v Čezlužju, a januarja so morali vpoklicati dva (!) primerka zaradi tovarniške napake pri izdelavi. Letošnja primerka dizelskega cayenna in cayenna S sta dobila nekaj umerjanja podvozja, zategnili so tudi nekaj matic. Tudi dva predstavljata kupce, se razume.

Audi Q3

Birokratska pravila za varnost so potrkala tudi na vrata Audija. 3646 primerkov letošnjega Q3 so morali pripeljati na nadgradnjo softvera, in to zaradi nečesa, za kar bi vozniki rekli, da je funkcija, in ne napaka. Če med zapiranjem strehe ugasnete avto, se bo ta še vedno zapirala. Pametno, a ne po mnenju Amerjev.

Rolls-royce ghost

Mali rolls je bil v primerjavi s cayennom obravnavan še bolj individualno – vpoklicali so točno en primerek, zaradi slabo nameščenih varnostnih blazin v sprednjih sedežih.

Tesla model S

Zdaj že legendarni električar je imel težave z varnostnimi pasovi  natančneje z zategovalniki. Edini primer so našli v Evropi, a so pri Tesli preventivno pregledali vse modele, narejene novembra letos.