Zanimivosti

Skrivna funkcija v iPhonu beleži vsak vaš korak

M.J.
11. 12. 2015, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Večina izmed nas ima verjetno aktivirano beleženje trenutne lokacije, morda pa ste Applu dali tudi možnost, da uporablja te podatke. No, seveda pa lahko to funkcijo tudi enostavno izklopite.

Zajem zaslonske slike
Telefon beleži vse vaše lokacije.

Poleg afere o prisluškovanju, nas danes več ne čudi, da naše naprave vedo, kje se nahajamo. Verjetno pa majhno število ljudi ve za to opcijo, ki na Applovih telefonih beleži vsako lokacijo, na kateri ste se nahajali.

Vaš telefon avtomatsko predpostavlja, kje je vaš dom in kje delate in sicer glede na čas, ki ga preživite na teh lokacijah.

Iz Appla sporočajo, da se ti podatki beležijo samo na naših napravah, če nismo vključili opcije, da želimo izboljšati njihovo kartografijo. V tem primeru podjetje anonimno sprejema zasebne podatke. No, ti podatki pa so lahko kasneje na voljo sodišču v kazenskih in civilnih zadev primerih.

Borci za zaščito zasebnosti opozarjajo, da ima tovrstno zbiranje podatkov potencial za zlorabo, zlasti zaradi dejstva, ker so ti podatki »skriti« v telefonu in večini uporabnikov nedostopni. Poleg tega opozarjajo, da bi lahko tovrstne podatke uporabljali nasilni partnerji, policija v preiskavah in tudi vaš šef, če gre za službeni telefon.

Seveda pa obstaja rešitev tudi za ta problem, lokacijske storitve pa lahko izključite tako:

Kliknite na Nastavitve (Settings)

Izberite Zasebnost (Privacy)

Prekinite Lokacijske storitve (Location Services)

V meniju se spustite do konca do postavke Sistemske storitve (System services)

Kliknite na Pogoste lokacije (Frequent Locations), da vidite popis vseh zabeleženih lokacij. Tukaj je možno to opcijo tudi izključiti, na dnu pa je tudi opcija, da pobrišete zgodovino vaših lokacij.