Zanimivosti

Na Madžarskem odkrili grobnico Sulejmana Veličastnega

A.Š.
10. 12. 2015, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ostanki grobnice Sulejmana Veličastnega, ki je umrl 1566 med obleganjem trdnjave v Szigetvaru na jugu Madžarskem, so verjetno pravi, pravi madžarski zgodovinar.

Sulejman Veličastni

Norbert Pap z univerze v Peču meni, da so določeni predmeti, ki so jih našli na mestu izkopavanj, pravi namig, da gre za grobnico velikega turškega vladarja, potrebna pa bodo še dodatna izkopavanja.
"Imamo podatke, ki nas usmerjajo proti cilju," je povedal Pap. "Zato tudi pravim, da je to zelo verjetno grobnica Sulejmana, saj ni nobenih odkritij, ki bi nakazovala, da se motimo."
Do svoje smrti kot 71-letnik je bil Sulejman sultan z najdaljšo vladavino. Turki s o pod njim osvojili Balkan, srednji vzhod in severno Afriko. Sultan Sulejman Veličastni je vladal 46 let. 

Zgodovinarji menijo, da so Sulejmanove srce in notranje organe pustili v grobnici v nekdanji otomanski naselbini Turbek, ki so jo uničili leta 1680, ponovno pa jo je odkril prav Pap leta 2013.
Sulejmanovo truplo so odpeljali v Konstantinopel, vojakom pa so njegovo smrt prikrivali kar 48 dni, da se ne bi nehali boriti.
Trdnjavo v Szigetvaru je branila vojska pod vodstvom hrvaško-madžarskega plemiča Mikloša Zrinyjija in kljub temu, da so Turki na koncu trdnjavo osvojili, je bila zmaga pirova, saj je za več desetletij ustavila prodor proti Dunaju.