Zanimivosti

Petelinom vbrizgava steroide, a pravi, da ne trpijo

J.P.
4. 12. 2015, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Juan Carlos Padilla, vzreditelje petelinov iz Mehike, trdi, da so za dejstvo, da 70 odstotkov njegovih petelinov pokonča svoje nasprotnike, le malo zaslužni konjski steroidi, ki jim jih vbrizgava.

Facebook
Santos med urjenjem dveh petelinov.

»Petelini postanejo izredno agresivni, steroide pa uporabljajo vsi, saj prireditelji dvobojev ne zahtevajo testiranja krvi,« je povedal Juan Carlos Padilla. Tudi njegove stranke se ne pritožujejo – na leto vzredi okoli 200 petelinov in čeprav en stane približno 140 evrov, jih nikoli nima na zalogi.

Facebook
Petelinje borbe so še posebej priljubljene na zahodu Mehike.

»Vzgoja petelina, primernega za dvoboje, je dolgotrajen proces,« je dejal 76-letni Santos, ki skrbi za Padillin ranč. Poleg obveznega vbrizgavanja steroidov Santosov trenažni režim vključuje še pljuvanje v bojevite ptice, stiskanje njihovih oči in metanje z visokih stavb, da se jim okrepijo krila. Santos petelinom pri osemnajstih mesecih z glav odreže rdeče grebene, ki veljajo za glavno tarčo nasprotnikov v ringu. Peteline ločijo pri starosti šestih mesecev, ko prvič začnejo napadati drug drugega. Vsakemu pripada manjša uta in meter dolga vrv, na katero je privezan. »Življenje tu je hrupno,« je dejal Juan Carlos, katerega oče je ranč postavil pred 45 leti. »Oglašajo se od zore pa do mraka.«

Facebook
Santos med urjenjem dveh petelinov.

Stave in pijača

Petelinje borbe so še posebej priljubljene na zahodu Mehike – skoraj vsako mesto v zveznih državah Jalisco, Michoacan in Guerrero premore ring za petelinje boje. Tako se je že zgodilo, da so v zvezni državi Jalisco v 16 urah priredili kar 120 petelinjih bojev. Petelinji boji pritegnejo tudi večtisočglave množice, povečini moške, ki se okoli okrvavljene arene vdajajo hazardiranju in pijači, medtem ko se petelini borijo do smrti.

Facebook
Ostro rezilo za učinkovitejše bojevanje.

Srpasto rezilo

Pred samim bojem imajo trenerji dve minuti, da svojim petelinom na levi parkelj namestijo dobra dva centimetra in pol dolgo srpasto rezilo. Oblika je prilagojena načinu napada petelina. Ta se namreč v svojega nasprotnika najprej zažene s parklji in če je pri tem natančen, lahko po hitrem postopku pokonča tekmeca. Sicer sledi zmeda perja in krvi, borba pa je končana, ko eden od petelinov obleži mrtev ali pa je očitno na robu smrti. Če pa se že zgodi, da borba traja več kot tri minute, oba petelina premestijo v manjšo areno, običajno ob baru, kjer njuna kri pogosto doseže željne gledalce. Trenerji v obupu včasih oživljajo svoje ptice, tako da jim skozi kljune dihajo neposredno v pljuča, da bi se le lahko vrnili v areno in zmagali.

Facebook
Petelinje borbe so še posebej priljubljene na zahodu Mehike.

Facebook
Stave so glavni vidik dogodka.

Tudi organiziran kriminal

Stave se glavni vidik dogodka, na posamično borbo pa je mogoče staviti tudi do 56.000 evrov. Čeprav so petelinji boji v Ciduadu de Mexico in drugih delih države prepovedani, pa so še vedno priljubljeni na območjih, kjer kmetijstvo podpira večino ekonomije. V zadnjih letih je mehiška vlada sicer skušala prepovedati boje po vsej državi, a to vsem ni bilo prav, saj številnim predstavljajo glavni vir zaslužka. »Petelini ne trpijo,« je prepričan Juan Carlos. »V naravi jim je, da se spopadajo med seboj, rezila pa ta boj le naredijo bolj učinkovit.« Petelinji boji pa pritegnejo tudi organiziran kriminal, zato ni nič nenavadnega, če se po koncu kakšnega večjega dogodka oglaša strelno orožje. »Če združiš gangsterje, droge, alkohol in stave, dobiš recept za umor,« je dejal Juan Carlos. V začetku meseca je bilo na ta način po nekem petelinjem boju v mehiški zvezni državi Guerrero ubitih deset ljudi, med njimi tudi 12-letni deček.

Po smrti povsem neuporabni

Veliko je takšnih, ki živijo od petelinjih bojev, zmagovalnim pticam pa preživetje ni vedno zagotovljeno. Če so poškodbe prehude in če trener petelina ne namerava uporabiti za razplod, ga pokonča na mestu. Ko so mrtvi, so petelini neuporabni. Steroidi pač naredijo svoje.