Zanimivosti

Dve toni težke jaslice na Ptuju

STA
4. 12. 2015, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ptujskem minoritskem samostanu danes odpirajo največjo vseslovensko razstavo jaslic, ki jo vsako leto pripravlja Društvo ljubiteljev jaslic.

STA

Vse do 8. januarja si bo najrazličnejše jaslice mogoče ogledati na križnem hodniku samostana, razstavo pa na Ptuju pripravljajo ob 130-letnici tamkajšnjega turističnega društva.

Razstavo, ki bo na ogled brezplačno, bodo slovesno odprli ob 17. uri, odprtju pa bo ob 19. uri v refektoriju minoritskega samostana sledil Viktorinov večer, na katerem bo zbranim o adventu, božiču in jaslicah spregovoril generalni predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije Leopold Grčar - frančiškan iz samostana na Brezjah.

Kot je povedal predsednik Turističnega društva Ptuj Peter Pribožič, so se razstave letos lotili v sodelovanju s turističnim društvom iz Središča ob Dravi, sicer pa si bo na njej mogoče ogledati primere jaslic iz vse Slovenije.

Čeprav na Ptuju velikonočne in božične razstave pripravljajo že vrsto let, bo letošnja razstava nekaj posebnega. Med drugim velja izpostaviti kar dve toni težke jaslice pred vhodom v minoritski samostan, ki jih je pred več kot 15 leti izdelal Stane Vuga iz Goriških Brd, pa tudi veliki adventni venček, ki so ga izdelali v ptujski biotehniški šoli.

Društvom ljubiteljev jaslic Slovenije je bilo ustanovljeno leta 2001 prav na pobudo frančiškana Leopolda Grčarja, ki ga vodi vse od ustanovitve. Danes šteje okoli 400 članov. Tradicija izdelovanja jaslic je razširjena po vsej Sloveniji, najbolj izrazita pa na Gorenjskem, Primorskem in Štajerskem ter v okolici Ljubljane.