Svet

Pakistan z atomsko bombo nad Indijo

A.Š.
4. 12. 2015, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V času Kirgilske vojne 1999 je bil Pakistan nad svojo sosedo pripravljen odvreči tudi jedrsko orožje.

Samuel Sandy Berger

Informacijo je razkril nekdanji Cijin analitik, Bruce Riedel ob spominu na svojega šefa, Sandyja Bergerja, ki je v sredo umrl za posledicami raka, bil pa je svetovalec za varnost predsednika Clintona.
CIA je opozorila Clintona na ideje Pakistana tik pred njegovim sestankom s pakistanskim premierom Nawazom Sharifom. 
"4. julija 1999 je CIA zapisala v dnevnem poročilu, da Pakistan pripravlja vse za uporabo svojega jedrskega arzenala. Podatki so bili točni, v Ovalni pisarni pa je vladalo temačno vzdušje. Berger je predlagal Clintonu, da posluša Sharifa, a da ohrani trdno držo. Pakistan je začel krizo in jo mora tudi končati. Predsednik mora zahtevati, da lahko le umik Pakistana prepreči nadaljnje zaplete. Sandy je poznal Clintona bolje kot kdorkoli drug, bil je talentiran, da najde kompromis, a takrat se to ni dalo - Pakistan se je moral umakniti."
Riedel je dodal: "To je začuda delovalo, Sharif se je strinjal, da bo umaknil enote, kar ga je pozneje stalo položaja, ko je vojska izvedla državni udar in je desetletje preživel v izgonu v Savdski Arabiji. A grožnja jedrskega spopada na jugu Azije je bila takrat odstranjena. To je bil Bergerjev najboljši trenutek. "
Kargilska vojna se je začela z vdorom pakistanske vojske v  severno indijski provinci Jammu in Kašmir. Indija je pozneje ponovno osvojila vsa zasedena ozemlja.