Zanimivosti

Grozi nam »jedrska bomba« moči milijardo megaton

STA
4. 12. 2015, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Energijo, ki bi se sprostila ob sončevih eksplozijah, bi lahko primerjali z atomsko bombo moči milijarde megaton. Posledice pa bi bile katastrofalne; prekinile bi se vse telekomunikacijske zveze, kot tudi vsi energetski sistemi na Zemlji.

Nasa

Sonce bi nas lahko ogrozilo z ogromnim ognjenim plamenom, zaradi česar bi se sprostila ogromna količina energije, ki bi lahko uničila veliko število energetskih sistemov na Zemlji, od katerih smo odvisni, opozarjajo znanstveniki.

Ogromen blisk energije z močjo milijard megaton, bi lahko sprožil prekinitev vseh telekomunikacijskih zvez in energijskih sistemov na Zemlji. Po preučevanju premikov energetskih valov zvezde, ki je zelo podobna našemu Soncu, so znanstveniki odkrili, da bi lahko, v kolikor pride do takšnega scenarija, sončni plameni povzročili nepopravljivo škodo na Zemlji.

University of Warwick
Chloe Pugh

»V kolikor pride do tega, da Sonce proizvede takšen superplamen, bo to grožnja vsem oblikam življenja na Zemlji. Naši GPS, kot tudi radijsko-komunikacijski sistemi bi bili lahko resno ogroženi. Grozi nam popolni mrk,« je dejala vodilna znanstvenica te študije, Chloe Pugh iz univerze v Warwicku. »In glede na dosedanje aktivnosti Sonca, so možnosti za takšen scenarij izredno majhne,« je še dodala Pugh.