Zanimivosti

Tragedija za krajane Stewarta

A.Š.
4. 12. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Piše se 2015 in vsi stremimo za hitrejšim internetom, a v Kanadi so šle stvari v nasprotno smer.

Stewart, British Columbia, Kanada

Za krajane malega mesteca Stewart na severozahodu redko poseljene Britanske Columbije se je začela internetna nočna mora. Od 30. novembra naprej so ostali brez dostopa do interneta in tako naj bi bilo še vsaj dva meseca. Do tega datuma je podjetje OneWayOut ponujalo dostop, so se zaradi ekonomskih razlogov odločili, da se umaknejo.

"Zame osebno je to kot da bi se mi življenje ustavilo," je povedala županja Galina Durant.

"Vsa skupnost, tudi moja hiša in pisarna, je ostala brez interneta."

Prebivalci Stewarta so močno odvisni od interneta, potrebujejo ga za elektronsko bančništvo, zabavo, študij na daljavo in za druge reči, ki sicer težko zaidejo v to 500-glavo osamljeno mestece.

Najbližja druga naselbina je kar nekaj ur stran, tako da je internet zanje vitalnega pomena.

OneWayOut je na svoji spletni strani razložil, zakaj se umika: "Infrastruktura za internet in mobilno telefonijo je ekstremno draga - da bi bila učinkovita, bi moral Stewart imeti stolp, ki bi bil na voljo celi skupnosti." 

V začetku letošjega leta je vlada Britanske Columbije napovedala, da bo porabila 10 milijonov dolarjev za to, da bi do 2021 pripeljali hitri internet do vsakega prebivalca, a ta cilj se zdi zelo oddaljen.

"Borili smo se za hitrejši internet, ostali pa brez njega," je povedala razočarana županja. Kanadski ponudnik Telus bo zdaj priskočil na pomoč meščanom Stewarta, a bo njihov internet zaživel šele čez 8 tednov. Do takrat pa...srednji vek.