Zanimivosti

Leta 2022 katastrofa, kot je svet še ni videl

J.P.
4. 11. 2015, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Obetajo se nam ekstremni vesoljski vremenski pojavi. V Beli hiši se menda že pripravljajo na potencialno najbolj uničevalno naravno katastrofo, ki grozi našemu planetu.

Twitter
Silovit elektromagnetni pulz, posledica izbruha na površju Sonca, bi lahko opustošil električna omrežja in tako odpravil civilizacijo, kot jo poznamo.

Zadnja res močna geomagnetna nevihta, ki je prizadela Zemljo, se je zgodila 1859. Bila naj bi najhujša v 500 letih. Takrat so zaradi sončne nevihte v plamenih končale telegrafske linije, posledično pa tudi marsikateri telegrafski urad. Elektrike ni bilo tako v Evropi kot tudi v Severni Ameriki. A to je bilo takrat. Posledice bi bile danes še veliko bolj katastrofalne spričo naše odvisnosti od tehnologije.

Obstaja 12-odstotna možnost, da nas leta 2022 zadane katastrofalna sončna nevihta.

Silovit elektromagnetni pulz, posledica izbruha na površju Sonca, bi lahko opustošil električna omrežja in tako odpravil civilizacijo, kot jo poznamo. Mobilni telefoni, kreditne kartice in internet bi bili neuporabni, seveda tudi številne druge elektronske pritikline.

Analiza ameriških strokovnjakov iz leta 2008 je pokazala, da bi stroški v primeru takšne katastrofe – brez elektrike bi lahko bili več mesecev ali celo dlje – samo v Združenih državah Amerike znašali slabe tri trilijone dolarjev.

Katastrofalna nevihta se je Zemlji grozljivo približala leta 2012, a jo k sreči zgrešila. Kot se izkaže, obstaja 12-odstotna možnost, da bi nas nova zadela leta 2022, zato se v Beli hiši že pripravljajo na najhujše – na potencialno najbolj uničevalno naravno katastrofo, ki grozi večinskemu delu planeta. Za kaj več bi bili potrebni dodatni sateliti v vesolju in nova tehnologija na površju.