Slovenija

Narediti več z manj

nn
4. 11. 2015, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bliža se Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo letos potekal od 21. do 29. novembra. Tokratna tema je dematerializacija. Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma da bi jih proizvedli čim manj, torej ravnati po vodilu – narediti več z manj.

sta
Vsak Slovenec letno zavrže 82 kilogramov hrane,

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki letos poteka pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta.

Akcija pozornost vsako leto nameni drugi temi: pretekli dve sta bili zmanjševanje zavržene hrane in ponovna uporaba. V okviru akcije tako vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov. Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov se lahko pridružijo vsi – od nevladnih organizacij, šol, podjetij do posameznikov – tako da organizirajo v tem tednu aktivnost, ki čim širšo publiko ozavešča, kako ravnati tako, da odpadkov ne bomo proizvedli oziroma jih bomo proizvedli čim manj.

Svojo akcijo lahko prijavite do 12. novembra na spletni strani Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov in se tako tudi uradno pridružite akcijam, ki bodo potekale po Evropi. Obenem pa se potegujete tudi za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najinovativnejše pristope na področju preprečevanja odpadkov. 

Letošnja tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je dematerializacija odpadkov. Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma da bi jih proizvedli čim manj, torej ravnati po vodilu – narediti več z manj. To pomeni, da poskušamo produkt zamenjati s storitvijo, si stvari delimo ali izposojamo, znova uporabljamo in poskušamo uporabljati čim bolj trajnostno naravnane materiale.

LETOŠNJA KOORDINATORKA

V Sloveniji je koordinatorka Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva. Zbornica si tudi sicer prizadeva spodbujati zmanjševanje količine odpadkov, odgovorno potrošnjo in ohranjanje naravnih virov. To počne tudi z družbeno odgovorno pobudo Skupaj za boljšo družbo, ki jo je zasnovala, da bi vsa slovenska komunalna podjetja spodbujala učinkovito rabo virov in trajnostno naravnane prakse.

V sklopu pobude je Zbornica lani sodelovala v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov s praktičnim prikazom količine hrane, ki jo povprečni prebivalec zavrže v enem letu. Prikaz je potekal po petnajstih občinah po vsej Sloveniji. Zaradi inovativnega in učinkovitega pristopa je akcija dosegla tudi mednarodno odmevnost in se potegovala za nagrado European Week for Waste Reduction Awards, ki jo v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov podeljuje Evropska komisija.