Zanimivosti

Spektakularni posnetki, ki jih še niste videli

M.J.
4. 11. 2015, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nasin observatorij SDO (Solar Dynamics Observatory) je posnel Sonce v 10 različnih valovnih dolžinah, vsaka izmed njih pa postreže s spektakularnimi posnetki.

YouTube
Sonce, velikansko vrtečo se krogla žarečih plinov, v večini sestavljata vodik in helij.

Različne valovne dolžino poudarijo različne temperature. Nasa je objavila 30-minutni videoposnetek Sonca in to v ultra visoki 4K video resoluciji. Posnetek je dostopen tudi na YouTubu in sicer z naslovom "Thermonuclear Art" (termonuklearna umetnost).

YouTube
V samem središču Sonca je sredica, ki ima 15 milijonov stopinj Celzija.

Nasin satelit SDO (Solar Dynamics Observatory) je s posebno tehniko snemanja in uporabo različnih valovnih dolžin uspel posneti dogajanje na sonci, pri čemer vsaka valovna dolžina poudari določeno temperaturo na Soncu.

Sonce, velikansko vrtečo se krogla žarečih plinov, v večini sestavljata vodik in helij, nekaj pa je tudi sledov kisika, ogljika in drugih elementov. Od časa do časa se z njegove površine odlepijo loki oziromaizbruhi, ki so na omenjenem videoposnetku lepo vidni.

V samem središču Sonca je sredica, ki ima 15 milijonov stopinj Celzija. Energija, ki se zaradi zlivanja jeder sprosti v sredici, prehaja skozi sevalno plast v konvektivno plast. Od tod vroči plini privrejo na površje, kjer se ohladijo in potonejo. Energija doseže fotosfero, nato pa seva navzven skozi Sončevo atmosfero.

Z objavo tega posnetka so nam znanstveniki dali možnost, da lahko opazujemo sonce in to brez skrbi, da bi poškodovali svoj vid.